Članak

NEWS
3. srpnja 2020.

Otvoren 13. Festival mediteranskog filma Split, prvi u Hrvatskoj nakon koronakrize

Sinoć je u Ljetnim kinu Bačvice otvoren 13. Festival mediteranskog filma Split – prvi ljetni festival filma na otvorenom u Hrvatskoj i među prvima u Europi nakon koronakrize, a započeo je premijerom dugometražnog filma 'Mater', redatelja Jure Pavlovića. Direktoru festivala Alenu Munitiću na ustrajnosti i upornosti oko organizacije čestitao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekavši kako je za to trebalo biti hrabar, odvažan, kreativan, a prije svega uporan.

- Moram podijeliti s vama zadovoljstvo i kazati da je ovaj prostor konačno naš. Grad je, nakon dugo vremena uspio dobiti spor i konačno, za sve vijeke vjekova ovo mjesto će biti mjesto u kojem će uživati splitska publika, gledati kreativce, umjetnike, splitske umjetnike, prostor koji će biti pun života i pozitivne energije. Sada kao vlasnici, možemo aplicirati i na brojne fondove koje ćemo moći izdašnije koristiti kako bismo ovo mjesto učinili još boljim – najavio je gradonačelnik.

Direktor FMFS-a Alen Munitić rekao je kako su dva tri mjeseca festival mijenjali i prilagođavali ovim novim uvjetima: - Međutim, koliko smo toga prošli u ovih 13 godina da nam se čini da smo otporniji i od virusa, a čini mi se da smo počeli utjecati i na klimatske promjene jer kao što znate, u originalnim terminima festivala, prije mjesec dana, vrijeme je bilo toliko očajno da je ljeto, zapravo, počeo ovih dana. Sretan vam povratak u kino!

Festival završava 11. srpnja, a splitsku publiku u narednim danima očekuje pregršt kratkometražnih i dugometražnih filmova. Kapacitet ljetnog kina Bačvice smanjen je na trećinu zbog propisanog razmaka između sjedala, a program se nalazi na web stranici Festivala.