Članak

NEWS
16. ožujka 2022.

Oproštajni posjet veleposlanika Republike Kazahstan Nj.E. Tolezhana Barlybayeva

Gradonačelnik Ivica Puljak primio je danas Nj. E. Tolezhana Barlybayeva  veleposlanika Republike Kazahstan u Republici Hrvatskoj  te Ivicu Pirića,  nezavisnog partnera Nacionalne kompanije „Kazakh Invest d.o.o.“

Bio je to prvi susret gradonačelnika Puljka s kazahstanskim veleposlanikom kojemu je to ujedno bio  i oproštajni posjet Gradu Splitu. Barlybayev je na dužnosti veleposlanika u RH bio od  polovice 2017. godine, a tijekom petogodišnjeg boravka u Hrvatskoj, kako je rekao, upravo se zaljubio u našu zemlju gdje je stekao puno prijatelja i suradnika poput Ivice Pirića. Oproštajni posjet Splitu veleposlanik je iskoristio i za dodjelu kazahstanske medalje Piriću kao znak zahvalnosti za doprinos na zbližavanju dvaju naroda, kazahstanskog i hrvatskog.

Hrvatska je Kazahstanu, podsjetio  je veleposlanik Barlybayev, jedan od ključnih vanjskopolitičkih partnera, a na godišnjoj razini  trgovinska razmjena dviju država iznosi oko 700 milijuna eura što je apsolutni rekord, a ima i tendenciju porasta. 

U delegaciji na današnjem oproštajnom posjetu kazahstanskog veleposlanika Nj.E. Tolezhana Barlybayeva bio je i virtuoz čelist iz Kazahstana, Eldar Saparayev koji je odnedavno profesor i na Glazbenoj akademiji u Splitu. -Želim u Splitu napraviti koncert za mir u Ukrajini, jer glazba i kultura oplemenjuju, oni su izvan politike. - kazao je Saparayev koji je svojim izvedbom Bacha u atriju Banovine izmamio aplauz zaposlenika Gradske uprave.