Članak

NEWS
19. veljače 2020.

Održana radionica o pristupačnosti trgovačkih i ugostiteljskih objekata osobama s invaliditetom

Županijska gospodarska komora Split u suradnji s Područnim uredom pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu održala je u Gradskoj knjižnici Marka Marulića radionicu na temu pristupačnosti trgovačkih i ugostiteljskih objekata osobama s invaliditetom. Radionica je slijed međuresornih aktivnosti dogovorenih na sastanku koji je održan u prosincu prošle godine u Gradu Splitu, a koji su predvodili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Odlučnost Grada da nastavi s intenzivnom provedbom aktivnosti i mjera u cilju poboljšanja pristupačnosti javnim prostorima i ustanovama na radionici je još jednom podvukla zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš: - Iako na ovoj temi radimo ustrajno i intenzivno, prvi puta je promišljamo u turističko-ugostiteljskom segmentu. Činimo sve što možemo u smislu infrastrukturnih rješenja i prilagodbe javnih prostora i ustanova i učinjen je veliki napredak, no svjesni smo da ima još puno posla, prvenstveno u podizanju građanske svijesti i kulture. Ipak, što više budemo razgovarali i ukazivali na probleme, ali i rješenja i primjere dobre prakse, otvara se sve više mogućnosti za napredak, kazala je zamjenica Hrgović Tomaš. Ispred Grada Splita na radionici su sudjelovali i kolegice i kolege uključene u rješavanje problema pristupačnosti; savjetnik gradonačelnika Ivica Grubišić, pročelnik za komunalu Damir Ordulj, pročelnica za socijalnu skrb i pitanja OSI Magda Vrvilo te članice projektnog tima Usefall.

Jozo Tomaš, predsjednik Županijske gospodarske komore Split istaknuo je kako pristupačnost važan dio turističke ponude te da prilagodba turističko-ugostiteljskih objekata često ne iziskuje velika ulaganja već odlučnost i svijest koju valja probuditi i potaknuti.  Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Splita podvukla je zajedničku opredijeljenost za odgovorni turizam pri čemu je pristupačnost osnovni korak u tom smjeru. Maja Karaman Grbavac, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom  predstavila je nadležnosti institucije Pravobranitelja kao i važeću zakonsku regulativu, istaknuvši da je unatoč pozitivnom trendu rješavanja ovog pitanja, još uvijek puno problema i prepreka do punopravnog uključivanja osoba s invaliditetom u svakodnevni život.

Osobito zanimljivo bilo je čuti prezentacije dvaju predavača i samih osoba s invaliditetom. Siniša Kekić, osnivač  prve turističke agencije specijalizirane za turizam osoba s invaliditetom TravAbled  predstavio je problem pristupačnosti sa turističkog stajališta i ponudio jedno od jednostavnih i ekonomičnih rješenja. Nailazeći  na brojne probleme u nastojanjima da proširi ponudu pristupačnih turističkih sadržaja , vozila i smještajnih kapaciteta, osnivači agencije započeli su nuditi vlastita rješenja prilagodbe kako bi potaknuli i promovirali pristupačan turizam, to jest turizam dostupan svima.

Jedan je od takvih koraka je proizvodnja jednostavnih, povoljnih, prijenosnih i živopisnih kosina Slopey. Kosine Slopey osobama s invaliditetom, osobama otežane pokretljivosti i majkama s djecom u kolicima omogućuju pristup dosad nedostupnim ugostiteljskim i trgovačkim objekte. U TravAbledu vjeruju da se takvim jednostavnim i kreativnim rješenjima  može postići mnogo u stvaranju preduvjeta pristupačnosti, što bi na koncu privuklo jedan veliki broj turista sa otežanom pokretljivošću. Naime, osobe s invaliditetom predstavljaju skupinu turista u svijetu koju čini čak 650 milijuna putnika s pratnjom te su veliki turistički potencijal za svaku državu. Stoga je pristupačnost trgovačkih objekata, kulturnih sadržaja, a posebice ugostiteljskih objekata (kafića, restorana, noćnih klubova i sl.) neizostavan i važan  dio ponude svakog turističkog središta.

I  projekt našeg sugrađanina Stipa Margića nastao je na vlastitim iskustvima. Suočivši se sa šumom arhitektonskih prepreka Stipo je s dvojicom kolega osnovao Liberato. Grupa mladih i entuzijastičnih studenata na Sveučilištu stručnih studija u Splitu izradila je interaktivnu mapu grada Splita koja daje točne informacije o pristupačnosti prostora kako bi osobe s invaliditetom imale lakši i brži pristup tim prostorima.

Sudionici današnje rasprave složni su u ocjeni da pristupačnost osim civilizacijske i društveno odgovorne dimenzije može imati izravne gospodarske koristi što će, vjeruju, dodatno potaknuti aktivniji angažman ugostitelja i hotelijera u prilagodbi njihovih objekata.