Članak

NEWS
7. travnja 2022.

Održana komemoracija u čast Petra Skansija

U dvorani Košarkaškog kluba Split održana je komemoracija povodom smrti Petra Skansija,  jednog od velikana splitske i hrvatske košarke. Obitelj, brojni prijatelji, suigrači, predstavnici Hrvatskog košarkaškog saveza, Grada Splita i Vlade RH stigli su se oprostiti od čovjeka i sportaša koji je ostavio dubok i neizbrisiv trag u hrvatskom sportu. Prve oproštajne riječi uputio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

-Grubo je neko vrijeme došlo. U malo vremena oprostili smo se od brojnih velikana košarke Žane Lelas, Cape, Gorana Sobina i sada Petra Skansija. On je bio presudni akter ovog kluba u uzletu prema zvjezdanom nebu europske košarke. Bio je skroman, samozatajan čovjek i veliki trener. Takvih svjetionika ljudskosti i dobrote sve je manje u današnjem društvu. Veličina jednog grada ne prepoznaje se samo po ljudima koje rađa, nego i po ljudima kojih se sjeća - rekao je između ostalog gradonačelnik Puljak. U ime Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, sućut je izrazio i državni tajnik Ministarstva turizma Tomislav Družak. Čelnik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković naglasio je kako „Skansija nije moguće odvojiti od Splita s kojim je nizao uspjehe kao igrač i kao trener, ali valja apostrofirati i činjenicu da je i kreator najvećeg uspjeha hrvatske košarke, srebra s Olimpijskih igara u Barceloni 1992.“. U ime košarkaškog kluba Split od Skansija se oprostio direktor Edo Blažević. Dirljivo i emotivno o nacionalnoj sportskoj legendi govorili su i Dino Rađa te Željko Jerkov.

-Bio je velik, bio je prijatelj, bio je znalac i bio je - naš. Na ovom parketu, u centru našeg, njegovog svijeta užasno je teško pričati. Ovdje se sve rodilo, događalo. Ovdje smo pisali prekrasnu povijest našim pobjedama i porazima...-kroz suze je govorio Jerkov.