Članak

NEWS
OldId: 10692
15. ožujka 2019.

Održan sedmi sastanak Koordinacijskog vijeća Urbane aglomeracije Split

Održan sedmi sastanak Koordinacijskog vijeća Urbane aglomeracije Split

Sastanak Koordinacijskog vijeća Urbane aglomeracije Split na kojem su sudjelovali gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja Urbane aglomeracije Split, te njihove zamjene, kao i Marija Vučica, predstavnica Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije održan je u srijedu u splitskoj Gradskoj upravi.

2019_03_15_Ur_Ag.jpg Zamjenik gradonačelnika Nino Vela zahvalio je svima na dosadašnjem uspješnom radu i suradnji, te kratko predstavio do sada objavljene pozive i potpisane Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz ITU mehanizma putem kojih je 38,5 mil kn bespovratnih sredstava dodijeljeno projektima Promet d.o.o. za nabavku 18 autobusa i Općini Podstrana za biciklističku stazu. Potom je predstavnica JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Marija Vučica, predstavila Razvojni sporazum kojeg će uskoro potpisati 4 dalmatinske županije, Zadarska, Šibensko - kninska, Splitsko - dalmatinska te Dubrovačko - neretvanska županija, a putem kojeg će se financirati do 2020.godine spremni infrastrukturni projekti gradova i općina s utjecajem na gospodarstvo. Također je prezentirala i pojasnila aktualne baze strateških projekata u koje su gradovi i općine pozvani da unose svoje projekte, i to PLUR, SPUR te Investicijsku platformu.

Voditeljica Odsjeka za provedbu ITU mehanizma, Ana Jerkunica, iznijela je pregled odrađenih i predstojećih aktivnosti u procesu korištenja ITU mehanizma u Urbanoj aglomeraciji Split te prezentirala terminski plan objave svih poziva u 2019. godini. Do sada su objavljena 3 ITU poziva, potpisana su dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u listopadu 2018.g., s prvim je Prometu d.o.o. dodijeljeno nešto malo manje od 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava za nabavu 18 novih autobusa, a Općini Podstrana 8,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za realizaciju projekta Morsko riječna šetnica i biciklistička staza „Podstrana walk & bike“. Također, Prometu d.o.o. je za sustav e-ticketing osigurano 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava kroz treći objavljeni poziv, te se u skorom roku očekuje potpisivanje i tog ugovora, čim svi Gradovi i Općine Urbane aglomeracije Split osim Grada Sinja, potpišu s Promet d.o.o. Ugovore 1370, a što je preduvjet Prometu za dobivanje bespovratnih sredstava za sustav e-ticketing. Istaknuta je i uspješna prijava projekta Grada Omiša, Dužobalna biciklistička staza i šetnica na području Grada Omiša i projekta Grada Trogira, Uređenje šetnice i biciklističke staze na lokaciji Brigi – Lokvice koji su u završnoj fazi evaluacije u sklopu poziva za biciklističke staze. U narednom periodu se očekuje objava 3 Poziva, i to za Razvoj poduzetničkih potpornih institucija Urbane aglomeracije Split (iznos bespovratnih sredstava 22,1 mil kn), Otvorene ljetne pozornice Urbane aglomeracije Split (iznos bespovratnih sredstava 27,8 mil kn) i Brownfield na području Urbane aglomeracije Split (iznos bespovratnih sredstava 24,3 mil kn).
Usuglašen je stav oko realokacije sredstava rezerviranih za strateški projekt Program revitalizacije područja Kopilica na Poziv Brownfield na području Urbane aglomeracije Split,  čime će gradovi i općine aglomeracije imati veće mogućnosti za financiranje svojih brownfield projekata.

Na sastanku su definirani modaliteti poziva te kvartali objave istih u 2019.g. za pozive iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. za potencijalne prijavitelje iz Urbane aglomeracije Split. Jednoglasno je odlučeno kako će 3 mil eura biti namijenjeno Gradovima i Općinama Aglomeracije za poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja mladih nezaposlenih iz tzv. NEET skupine (mladi od 15 – 29 godina).

Zamjenik gradonačelnika Vela je sastanak zaključio s naglašavanjem važnosti dosadašnje ali i buduće suradnje svih Gradova i Općina Aglomeracije, a kako bi bili što uspješniji u korištenju ITU mehanizma u Urbanoj aglomeraciji Split.