Članak

NEWS
16. ožujka 2022.

Održan Okrugli stol o Urbanističkoj politici Grada

Okrugli stol o Urbanističkoj politici Grada Splita i novom Generalnom urbanističkom planu Splita u organizaciji potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Splita  i predsjednika Komisije za urbanizam Vice Mihanovića, održao se sinoć u prostorijama SPINIT inkubatora. Uz organizatora, obol raspravi dali su i pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Teo Vojković, predstavnica struke i izrađivačica postojećeg Plana Ivana Bojić, čelnica Društva arhitekata Split Daša Gazde, predstavnik Udruge prometnih inženjera Jozo Šitum te građevinski inženjer Srđan Lašić. Raspravu je iz prvog reda pratio i u nju se uključivao gradonačelnik Ivica Puljak. Gradonačelnik je poručio kako je izvršna vlast pri izradi Urbanističke politike željela biti realna, maksimalno uvažavati struku i uključiti što širu javnost kako bi se došlo do dugoročno kvalitetnih rješenja. – Ovo je presudan dokument za razvoj grada i pozivam da se po ovom pitanju uzdignemo iznad dnevne politike. Komisija Gradskog vijeća je u koordinacijskom timu i vjerujem da ćemo zajedno uspjeti u njegovoj provedbi koja je već u tijeku, kazao je gradonačelnik Puljak. 

Dvosatna tribina sučelila je različita mišljenja o Urbanističkoj politici Grada Splita za razdoblje od 2022.-2026. godine. Pročelnik Vojković istaknuo je da dokument predstavlja prvi cjeloviti model upravljanja prostorom. Prema njegovim riječima, radi se o planu aktivnosti i mjera koje trebaju dovesti do donošenja novog GUP-a 2026. godine, što je, kazao je, realan rok za donošenje najvažnijeg razvojnog dokumenta. Proces će voditi koordinacijsko tijelo temeljem prioritetnih aktivnosti nastalih na analitičkim pripremama i stručnoj provedbi s posebnim naglaskom na široku participativnu komponentu.

Predsjednik Komisije za urbanizam gradskog predstavničkog tijela Vice Mihanović istaknuo je kako je rok trajanja postojećeg GUP-a istekao i kako je ovu uvijek aktualnu temu potrebno dodatno aktualizirati kako bismo, rekao je, 'gurnuli naš grad naprijed' i kako bi 'bio otvoren za investitore i građane'. Kazao je kako je očekivao cjelovito pokretanje GUP-a te da je protiv točkastih izmjena koje otvaraju prostor spekulacijama. Također je istaknuo kako smatra da je Urbanističku politiku trebalo verificirati Gradsko vijeće.

Predsjednica DAS-a Daša Gazde pohvalila je suradnju s Gradom kazavši kako smatra da je planirani rok za donošenje GUP-a realan. Naglasila je da dok se radi Strategija razvoja grada do 2030. koja će se implementirati u novi GUP, 'ne trebamo zazirati od točkastih izmjena'. - GUP je živi organizam koji se treba unaprjeđivati svake godine. Ne možemo očekivati od dokumenta starog 17 godina da ima sve što treba suvremeni grad, kazala je Gazde.

Šitum je rekao da prometni inženjeri moraju dati obol u kreiranju prometnih tokova, a da treba slušati struku podržao je i Lašić  istaknuvši kako je u Splitu uvijek običaj kretati od nule, a mnogo toga je već napravljeno pa i brojne studije, dok je Bojić poručila da Split nema vremena za čekanje, ali da je interes Splita što kvalitetniji GUP.

Polemika se očekivano povela po pitanju prometnih rješenja i rasterećenja gradske luke pri čemu su se opet sučelila mišljenja o integralnom, dugoročnom rješenju koje zastupa izvršna vlast i onih o implementiranju bržih rješenja.

Svi sudionici suglasni su da je kontruktivna rasprava dobrodošla kako bi se napokon iznašla zadovoljavajuća rješenja za najvažnije probleme grada i odredila njegova razvojna budućnost.