Članak

NEWS
11. siječnja 2021.

Novi gradski GIS :  U korak s europskim standardima

Novi Geografsko-informacijski sustav (GIS) Grada Splita, središte gradskih informacija pod nazivom „Grad Split Hub“ predstavljen je danas u atriju splitske Gradske uprave stručnoj javnosti  i predstavnicima ključnih gospodarskih subjekata u Splitu. Riječ je o objedinjenom grafičkom  prikazu niza korisnih informacija kao što su: prostorno-planska dokumentacija, katastarske čestice, zeleni katastar, anagrafske oznake građevina, komunalne  infrastrukturne svih instalacija te pregleda javnih  objekata i nekretnina u vlasništvu Grada, njihov raspored, zauzetost, cijenu kao i brojne druge podatke.

-U mandatu gradonačelnika Ivana Kureta 2008. godine krenulo se s uvođenjem ovog alata neophodnog za upravljanje gradskim prostornima. Cijeli niz godina je bilo zastoja, ali zadnje dvije godine intenzivno radimo i danas vam predstavljamo prvu, najznačajniju fazu kojom se Split pridružuje ozbiljnim razvijenim „Smart City“ gradovima u Europi - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svom uvodnom izlaganju na današnjem predstavljanju novog gradskog GIS-a u kojem su, kako je kazao, integrirani i GIS-ovi gradskih komunalnih tvrtki.

- Ovaj alat je osnova svakog razvijenog grada, neki gradovi u Hrvatskoj su napravili i korak dalje uvodeći 3D i 2D GIS, a mi idemo u tome smjeru - poručio je gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša koji je koordinirao aktivnosti oko implementacije novog gradskog GIS-a. Radeći na njemu, kazao je, uočili su, primjerice, da se na preko 1500 adresa ne plaća komunalna naknada, da ima preko 5000 apartmana koji nisu zavedeni, gotovo 500.000 kvadrata koji nisu upisani kroz komunalne doprinose, a to je značilo i velike gubitke prihoda. Implementacijom novog GIS-a, mišljenja je, takvih situacija neće biti, a pregled  gradskih instalacija koje su u njemu sadržane pomoći će svim korisnicima, projektantima, gradskim firmama, svima koji nešto rade, a mogućnosti primjene su velike. 

Detaljniju prezentaciju novog GIS-a Grada Splita u ime izrađivača tvrtke GDi d.o.o. predstavio je Vojkan Gavrilović, voditelj poslovanja za sektor javne uprave  navodeći da  sustav objedinjuje ogroman broj kompleksnih podataka primjenjivih   za sve gradske službe, komunalne tvrtke, institucije na svim razinama , kao  i za svo zainteresirano građanstvo. Pri izradi su se, kazao je , koristili svi raspoloživi izvori podataka i metode koje primjenjuju najsuvremenija znanja i tehnologije, a posebno je istaknuo doprinos splitskog Fakulteta, građevine, geodezije i arhitekture i profesora Nenada Mladinea koji čitav niz godina radi na uspostavi ovako kompleksnog sustava podataka.

Uspostavljeni novi gradski GIS, uskoro će, prema riječima Nikole Letilovića, voditelja Odsjeka za poslovne procese i informatiku dobiti i svoju nadgradnju uvođenjem najmodernijeg sustava za upravljanje prostornim podacima u formatu 3D i 2D portala.

Podršku uspostavi novog gradskog GIS-a tijekom današnje prezentacije dali su dekan splitskog Građevinskog fakulteta, dr.sc. Nikša Jajac. Predsjednik Županijske gospodarske komore Joze Tomaš te predsjednica Udruge građevinskih inženjera Split, Adela Visković. Svi su suglasni s činjenicom, da je uspostava sustava veliki korak za Split jer nudi brojne korisne informacije i mogućnosti primjene.

Građani Splita , obrtnici, poduzetnici i svi koji se u gradu bave bilo kakvim gospodarskim aktivnostima korisne informacije od sada mogu dobiti na jednom mjestu na Službenoj stranici Grada Splita: https://hub-gradsplit.hub.arcgis.com/