Članak

NEWS
30. listopada 2020.

Nova budućnost gradskih tržnica – studije potvrdile namjeru Grada da preuzme upravljanje tržnicama te potrebu širenja mreže tržnica na istok grada uz ukupne investicije od 200 milijuna kuna

Tematska rasprava o trenutom stanju i budućnosti gradskih tržnica kojima upravlja koncesionar „Tržnice Hippos“ završila je zaključkom kako gradski vijećnici na znanje primaju predstavljene studije koje su pripremili arhitektonski ured ARP i tvrtka Deloitte. 

Arhitekt Dinko Peračić ispred arhitektonskog ureda ARP, izrađivača projektne studije mreže tržnica na malo kazao je kako je vrijeme da se nešto promijeni u dosadašnjem funkcioniranju gradskih tržnica koje se proteklih godina uopće nisu razvijale. Prema Peračićevim riječima, osnovni koraci predviđaju seriju obnove i rekonstrukcija postojećih tržnica te izgradnja novih tržnica pogotovo na istočnim dijelovima grada kako bi se zaustavili trendovi prelaska kupaca isključivo u trgovačke centre te opstanak malih OPG-ova i prodavača. Arhitektonski studio predstavio je preliminarna moguća rješenja mreže gradskih tržnica te revitalizacije istih diljem grada – na sadašnjim lokacijama Glavni Pazar, Peškarija, Stari plac, Plokite (Sućidar), Split 3, Skalice, Brda i Mertojak te novim lokacijama na Kili, Stobreču i Žrnovnici, uz procijenjenu investiciju od preko 200 milijuna kuna.

Predstavljena je i Gospodarsko-investicijska studija tvrtke Deloitte koja je razmotrila modele upravljanja tržnica na malo u gradu Splitu. Njihova projektna zadaća bila je analizirati pet vrsta modela upravljanja, a kako bi se pomoglo pri odabiru najkvalitetnijeg za upravljanja tržnica na malo u gradu podno Marjana, nakon isteka koncesije 31. prosinca 2020. godine. Preliminarna analiza koja je uzela u obzir potrebna minimalna ulaganja u opremu, pokazala je da je optimalan model upravljanje od strane grada, dok koncesija kao model nije pogodna s obzirom na potrebne investicije. Među različitim varijantama u kojima grad upravlja svojim tržnicama – kao optimalan model, koji bi omogućio brzu tranziciju, nastavak rada s opremom, ljudima i postojećim kupcima najviše prednosti dobila je opcija preuzimanja postojećeg koncesionara te pretvaranja istog u gradsko društvo za upravljanje tržnicama.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara poručio je kako se po prvi puta u proteklih 20 godina pristupilo sustavnom i analitičnom rješavanju problema upravljanja gradskih tržnica.

- 20 godina nije se nikad osmislilo niti predložilo rješenje u kojima grad ozbiljno ulaže u gradske tržnice. Dokumentacija koju radimo je prva opsežna dokumentacija koja se napravila u posljednjih 30 godina. Nažalost, tempo koji smo imali nakon predstavljanja studije glavnog pazara prošle godine smo usporili zbog situacije uzrokovane pandemijom. Vrijeme je da na naše tržnice vratimo mlade ljude i učinimo ih privlačnim i pristupačnim. Ne možemo dopustiti više da se naši građani hrane isključivo velikim trgovačkim centrima, a naše OPG-ove da izravno ne podupiremo razvojem tržnica – kazao je gradonačelnik Splita vijećnicima. Kako je izvijestio, sva dokumentacijska podloga za budućnost upravljanja tržnicama biti će gotova za 20-tak dana i tada će se naći pred gradskim vijećnicima.