Članak

NEWS
OldId: 682
8. lipnja 2009.

Nobelovac Hunt u Splitu

Nobelovac Hunt u Splitu

U sklopu projekta NobelST čiji su organizatori Grad Split, Sveučilište u Splitu i MedILS  u Split je došao Sir Richard Timothy Hunt, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 2001. godine.


08_06_2009_Nobelovac.jpgTim povodom održana je danas konferencija za novinare u Vili Dalmaciji na kojoj su uz Tima Hunta sudjelovali dr. Ivan Đikić, član Znanstvenog vijeća Mediteranskog Instituta za istraživanje života, te splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegova zamjenica Anđelka Visković. Gradonačelnik Kerum je istaknuo kako je i dio njegovog predizbornog programa bilo da Split postane grad pameti, edukacijski centar, a samim tim krene u smjeru ostvarivanja biznisa.
-Split zaslužuje da u njega dolaze ljudi uspješni u svojoj branši i nadamo se da će nas Tim Hunt preporučiti svojim kolegama, pa će ih biti u budućnosti i više. Čestitam bivšem gradonačelniku na podršci ovog programa, a nastaviti ćemo tako i dalje - rekao je Kerum.
Projekt NobelST je osmišljen radi organiziranja gostovanja dobitnika Nobelove nagrade u gradu Splitu, a s ciljem popularizacije i približavanja suvremenih znanstvenih tema građanima, studentima i znanstvenicima grada, te ujedno s ciljem promocije grada Splita među intelektualnom elitom našeg vremena - dobitnicima Nobelove nagrade. Namjera projekta NOBELST je uključiti u znanstvena zbivanja što veći broj znanstvenika, studenata i građana Splita, jer se radi o originalnom projektu i promociji Splita.
Dr. Ivan Đikić istaknuo je kako je Projekt NobelST dugoročan i edukacijski, te je dodao kako se nada da će neovisno o političkoj situaciju grada, ovaj projekt zaživjeti  te biti prepoznat u mediteranskim okvirima.

-Užitak mi je nakon 45 godina ponovno biti ovdje. Upoznao sam i grupu studenata sa kojima prof. Radman radi i moram priznati da su veoma dobri – rekao je ovom prilikom Tim Hunt dodavši kako uživa u radu sa studentima jer su oni puni energije i novih saznanja, te da se prilikom rada s njima razviju i mnoge nove ideje.

Tim Hunt će danas u 18 sati na Ekonomskom fakultetu održati javno predavanje na temu „Kako dobiti Nobelovu nagradu - tajne dijeljenja stanica“ tijekom kojeg će pojasniti kako je sasvim slučajno došao do otkrića dijeljenja stanica u vrijeme kada nitko nije niti želio niti znao istraživati takvu materiju.