Članak

NEWS
26. srpnja 2021.

NJ.E. Simon Derek Thomas u nastupnom posjetu Gradu Splitu

Gradonačelnik Ivica Puljak primio je danas u Gradskoj upravi u nastupnom posjetu NJ.E. Simon Derek Thomasa, veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj. Bio je to prvi protokolarni prijem novog veleposlanika koji je stupio na dužnost prošlog tjedna, a ujedno njegov prvi posjet Splitu.

-Krenuli ste obilaskom najljepšeg dijela Hrvatske, našeg Splita.- kazao je gradonačelnik Ivica Puljak novom britanskom veleposlaniku zaželjevši mu dobrodošlicu i uspješnu diplomatsku karijeru u kojoj je po prvi put preuzeo veleposlaničku dužnost.

Veleposlanik Thomas, koji već poprilično dobro govori hrvatski jezik, kazao je kako će njegove diplomatske aktivnosti biti usmjerene na jačanje gospodarske razmjene te na uspostavi novih partnerstva u obrazovanju, znanosti i novim tehnologijama. U Splitu im je izuzetno važna suradnja s HRM-om, ali ono što je primarno je veliki interes britanskih  turista za boravak u Splitu i na Jadranskoj obali. Izrazio je zadovoljstvo što je turistička sezona u Hrvatskoj unatoč koroni prilično uspješna te da u tom smislu treba uspostaviti ravnotežu između znanstveno utemeljenih epidemiloških mjera i zahtjeva tržišta.

-Znanost, tehnologija i globalizacija nam pomažu, a to se potvrdilo i u razdoblju pandemije.- kazao je gradonačelnik Puljak, a naša je ambicija, kako je rekao, da Split bude najmoderniji grad s najvišim obrazovnim standardima. U tom cijlu je veliki projekt škola u jednoj smjeni kakve postoje i u britanskom obraznovnom sustavu.

Spominjući dugogodšnje partnerstvo Splita i britanskog Dovera te primjer suradnje splitske 1. gimnazije i Astor College for the Arts, gradonačelnik Puljak se zanimao za mogućnost uspostave projektne suradnje na području predškolskog i školskog obrazovanja.

Na prijemu u splitskoj Gradskoj upravi uz veleposlanika Simon Derek Thomasa bila je i politička savjetnica u Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, Snježana Vukić. Kao uspomenu na prvi susret u Splitu gradonačelnik Ivica Puljak darovao mu je tzv. „ top pisalo“ izrađeno u prigodi 500-te obljetnice Marulićeve Judite.