Članak

NEWS
OldId: 668
29. svibnja 2009.

Natječaji za spomenike splitskim velikanima

Natječaji za spomenike splitskim velikanima

Na posljednjoj sjednici Poglavarstvo grada Splita je prihvatilo natječajne programe za izradu idejnih rješenja spomenika Miljenku Smoji, don Mihovilu Pavlinoviću,Markantunu de Dominisu te sv.Jeronimu.2009_05_29_sjednica_GP.jpgIstodobno su odabrane i tvrtke koje će urediti prostor za postavljanje spomenika Fabijanu Kaliterni te izraditi model tog spomenika.
Miljenku Smoji će se spomenik postaviti na lokaciji ribarskog mandrača na Matejuški, don Mihovilu Pavlinoviću na Trgu Mihovila Pavlinovića, Markantunu de Dominisu unutar studenskog Kampusa, a sv.Jeronimu ispred Sveučilišne knjižnice u Kampusu.Kao što je poznato, odluku o ovim i ostalim,a ukupno je riječ o 21 velikanu čije bi spomenike trebalo podići u idućih deset godina, donijelo je Gradsko vijeće.
Poglavari su usvojili zaključak o utvrđivanju prometnih pravaca vožnje turističkih vlakića na području Grada.Utvrđene su tri trase i to Marjan-Zološki vrt,Marjan-Bene-Špinut i trasa Duilovo-Žnjan-Trstenik-Bačvice.Vlakić bi vozio brzinom od 20 km, a ovlašteni organizator vožnje za panoramsko razgledanje grada bi se utvrdio posebnom odlukom.Ovim bi se turistička ponuda Grada obogatila još jednom atraktivni sadržajem.
Izabrani su ponuditelji za izradu DPU-a za istočni dio obuhvata P26 (istočno od Ulice Zbora narodne garde) i DPU-a P4-Bačvarija. Riječ je o tvrtkama Nemico i 312 arhitektonska radionica koje će izraditi ove planove.
Dana je suglasnost na tekst Ugovora između grada Splita i Plodine d.d.Rijeka radi izgradnje prve faze prometnice Os 13-istok na Pazdigradu, Naime, firma Plodine  će izgraditi ovu prometnicu što će joj omogućiti pristup poslovnoj građevini koju gradi na tom prostoru i zatim će prometnicu donirati gradu Splitu.
Na samom početku današnje sjednice Poglavarstvo je udovoljilo zamolbi Organizacijskog odbora pučke fešte " Da' ni Radunice"  i osiguralo 30.000,00 kune kao potporu u organizaciji ove fešte koja se organizira već 16. put.