Članak

NEWS
6. svibnja 2022.

Na sceni HNK dodijeljene nagrade Grada: „Postignuća naših sugrađana zaslužuju biti istaknuta kao bitna i ključna odrednica našeg grada“

U Hrvatskom narodnom kazalištu Split danas je održana svečanost dodjele nagrada Grada Splita zaslužnim građanima. Domaćini svečanosti bili su povjerenica Vlade Republike Hrvatske za poslove gradonačelnika Mirna Veža i predsjednik Komisije za javna priznanja Grada Splita Jakov Prkić.

Iskazavši dobrodošlicu svim uzvanicima, povjerenica Veža je kazala kako Grad Split unatoč specifičnim okolnostima Dan grada i Sudamju obilježava 'dostojno i s iskrenom posvetom našem gradu i svim njegovim građanima'. U svom se obraćanju posebno obratila nagrađenima: – Vaš profesionalni i humani doprinos gradu i zajednici primjer su i podsjetnik da izniman ljudski i profesionalni potencijal, isprepleten požrtvovnošću i predanošću općem dobru, uvijek i svuda nađu put i da se u konačnici uvijek isplate. Postignuća današnjih laureata, ali i brojnih drugih naših istaknutih sugrađana, na svim poljima, od znanosti, kulture i umjetnosti, poduzetništva, sporta, humanitarnog i društvenog djelovanja, zaslužuju biti istaknuta kao bitna i ključna odrednica našeg grada, kazala je povjerenica Veža čestitavši nagrađenima i njihovim obiteljima na ovom velikom i važnom priznanju, a svim građanima Splita Dan grada i blagdan Svetog Dujma.  

Predsjednik Komisije za dodjelu javnih priznanja Jakov Prkić u svom je obraćanju podsjetio kako politički akteri nikada ne bi smjeli zaboraviti da je njihova glavna i jedina zadaća služiti zajednici i općem dobru. Posebno emotivno obratio se nagrađenima: - Dobitnici nagrada nisu samo odrađivali svoj posao već su dodatnim marom i trudom zadužili sve nas, kazao je Prkić posebno istaknuvši ulogu i doprinos udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma Caspera. – Gledajući iz njihove perspektive, život je vrlo jednostavan, a sve naše svakodnevne brige oko kojih gubimo vrijeme i živce su beznačajne. Neke od tih žena, nažalost, izgubile su bitku za život, ali su ostavile lijepa sjećanja i najvažniju lekciju. Poštujmo naše majke, supruge i kćeri i uzdižimo ih u svakoj prilici, poručio je Prkić.

Čestitavši blagdan Svetog Dujma, nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić kazao je kako naš svetac zaštitnik od nas želi da 'hodimo u budućnost putem zajedništva, dijaloga, solidarnosti, zauzetosti za opće dobro svih građana'.

Čestitke 'najlipšem gradu' sa scene HNK uputili su i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te u ulozi izaslanika  Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara. – Splitoljublje je izgaranje i žrtvovanje za boljitak ovog grada. Ljubav prema Splitu nema alternative, a to svojim primjerom svjedoče dobitnici nagrada Grada,  kazao je Krstulović Opara.

U svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, nazočnima se obratio državni tajnik Tonči Glavina koji je podsjetio na sjednicu Vlade u Splitu i odluke koje su, kako je kazao, pokrenule brojne infrastrukturne gradske projekte: - Optimističan sam i sretan jer je Split spreman za veliki iskorak, poručio je Glavina uz čestitke nagrađenima i svim građanima Splita.

  Na središnjem dijelu svečanosti uručene su nagrade našim sugrađanima čija su nesebična djela olakšala i uljepšala život u našem gradu, osobito u okolnostima pandemije. Tako su nagradu za životno djelo dobili Vinko Prizmić, dr.sc. Stanislav Piplović, prof.dr.sc. Emilio Marin, Martin Olujić i Darinka Vukić – Vrca.  Dobitnici osobne nagrade su Matea Jelić, Toni Kanaet, Frane Bešker, Emin Sarajlić i prof. dr.sc. Ivo Ivić, dok su skupne nagrade pripale Ustanovi u kulturi Galerija Kula, Udruzi žena oboljelih i liječenih od karcinoma Caspera te Zajednici tehničke kulture grada Splita.

U ime nagrađenih na priznanjima se zahvalio dr.sc. Stanislav Piplović.

Svojim izvedbama svečanost su oplemenili kvartet saksofona Glazbene škole Josipa Hatzea, operni solist HNK Split Bože Jurić Pešić, folklorni ansambl KUD-a Jedinstvo, glumica HNK Split Katarina Romac i pjevačica Lorena Bućan.