Članak

NEWS
9. svibnja 2021.

Na Marjanu zavijorila zastava Europske unije

Podizanjem zastave Europske unije na Marjanu i intoniranjem Ode radosti, Split je danas obilježio Dan pobjede nad nacizmom i fašizmom te Dan Europe.

Devetog svibnja 1950. začeta je ideja osnivanja obitelji europskih zemalja koja je zaživjela u suvremenom obliku Europske unije, a čija je od 2013. godine članica i Republika Hrvatska.

Svečanosti podizanja zastave EU na marjanskom platou u blizini ZOO vrta nazočili su gradonačelnik Andro Krstulović Opara, županijski pročelnik Damir Gabrić te Nenad Ružić, lokalni koordinator Civilne zaštite za suzbijanje opasnosti od potkornjaka. 

– Split na ovaj način obilježava završetak rata i početak mira i zajedništva. Borili smo se i izborili za europsku Hrvatsku i europski Split. Benefiti članstva se osjećaju i na lokalnom nivou, oni su vidljivi i u brojkama – od 9,4 milijuna kuna povučenih sredstava iz EU fondova do lipnja 2017. godine, mi danas u Gradu Splitu imamo ugovorenih gotovo milijardu kuna, a zajedno s dva velika projekta Vodovoda i kanalizacije smo na ukupno 3,7 milijardi kuna. E to je dobar posao na koji sam izrazito ponosan! - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 

Povodom Dana Marjana koji se također obilježava danas, postavljeno je i cvijeće kod spomenika dr. Jurju Kolombatoviću.