Članak

NEWS
5. travnja 2020.

Mobilizirani povjerenici i zamjenici Civilne zaštite Grada Splita u svim gradskim kotarima i mjesnim odborima

Od sutra, 6. travnja, povjerenici i zamjenici povjerenika Civilne zaštite Grada Splita u svim gradskim kotarima i mjesnim odborima sudjelovat će u nadzoru provođenja mjera, odluka i uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite. Oni će se u nadzoru pridružiti ranije angažiranim operativnim snagama JVP Split, HGSS-a te komunalnih i prometnih redara koji surađuju s Prvom i Drugom policijskom postajom Split te Prometnom policijom.

Mobiliziranjem provjerenika i zamjenika aktivirane su sve sastavnice Stožera civilne zaštite Grada Splita, a ovu odluka o mobilizaciji donio je Stožera na svojoj sjednici održanoj 1. travnja, koju je vodio načelnik Nino Vela. Tada su također mobilizirane i dodatne snage iz redova gradskih komunalnih službi.  

Članovi postrojbe opće namjene Civilne zaštite mobilizirani su ranije za potreba funkcioniranja karantene na Duilovu. Trenutno ih je mobilizirano 36, a u postupku mobilizacije još su 84 člana za potrebe ophodnje i nadzora mjera i odluka.

Gradski Stožer civilne zaštite razmatra i mogućnost otvaranja tržnica i drugih prehrambenih trgovina, poput prodaje ribe i zdrave prehrane, ukoliko će se to organizirati uz održavanje socijalne distance i poštivanje drugih mjere te se o tome već razgovaralo s Nacionalnim stožerom.  

Na području Grada Splita posljednjih dana nije evidentirano kršenje mjera i uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite. Sve mjere koje propisuje Nacionalni stožer RH i Hrvatski zavod za javno zdravstvo poduzete su te će tako biti i ubuduće.

Od Nacionalnog stožera Civilne zaštite gradski Stožer zatražio je prijelazni period za one koji još nisu dobili sve alate za izdavanja e-Propusnica, odnosno dok se ne otklone sve tehničke poteškoće. Podsjećamo, najava je kako od sutra, 6. travnja 2020. godine vrijede samo e-Propusnice, no zbog zagušenosti sustava i nemogućnosti ishodovanja istih, od Nacionalnog stožera zatraženo je produljenje roka za “stare“ propusnice za one koji nisu u mogućnost ishodovati e-propusnice.