Članak

NEWS
14. prosinca 2019.

Priprema EU projekata za novo financijsko razdoblje

U radnom posjetu Gradu Splitu boravio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić sa svojim savjetnicima Miroslavom Smetiškom i Ivanom Botom. S gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović Tomaš, savjetnikom Krešimirom Budišom te suradnicima razgovarao je o pripremi europskih projekata na splitskom području za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

- Grad će, na temelju pozitivnih iskustava sa projektima „Zaželi“ i „Vrtići po mjeri suvremene obitelji“ koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda - a preko kojih je zaposleno oko 130 Splićanki i Splićana, nastaviti dalje s pripremom sličnih projekata kako bi osigurao odgovarajuću skrb za potrebite - rekla je zamjenica Hrgović Tomaš.

Pohvalivši izvrstan dijalog Grada, Ministarstva i Vlade na temelju provedbe dosadašnjih europskih projekata, ministar Pavić rekao je kako će se partnerstvo nastaviti i dalje u novom obračunskom razdoblju, kada će prioriteti Europske unije biti „pametni“ i „zeleni“ projekti. Gradonačelnik Krstulović Opara rekao je kako u tom smjeru gradska uprava ide i priprema projekte koji će pridonijeti razvoju Splita, ali i zaštiti okoliša te pametnom upravljanju kroz Smart City.

Plan Grada Splita je i prijava tri strateška projekta u suradnji s ministarstvima za iduće programsko razdoblje, na temelju zaključaka sa sjednice Vlade RH održane u Splitu u svibnju 2018. godine.

To su obnova i revitalizacija podruma Dioklecijanove palače, Projekt spajanja Zračne i Trajektne luke brzom gradskom željeznicom s multimodalnim čvorom na Kopilici te projekt novog ulaza u Split - Most sv. Duje i novi pristup Trajektnoj luci.

Svi projekti dakle moraju imati naglasak na teme inteligentnih i inovativnih rješenja te teme zelene tranzicije i smanjenja CO2 emisije, u što navedeni gradski projekti zasigurno spadaju te će se oblikovati u skladu sa spomenutim ciljevima - zaključeno je na sastanku.