Članak

NEWS
25. rujna 2020.

Ministar Fuchs dao podršku gradskim ulaganjima u predškolsku i školsku infrastrukturu

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja pružit će punu podršku nastojanjima Grada Splita da se splitski Centra za autizam razvija na način da omogući i skrb i podrška korisnicima s navršenih 21 godinu života - rekao je to ministar Radovan Fuchs koji je danas sa svojim suradnicima bio u Gradskoj upravi na radnom sastanku s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović Tomaš, pročelnicom Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magdom Vrvilo i pročelnikom Službe društvenih djelatnosti Matom Omazićem.

- Obzirom da je od 1. siječnja 2018. Grad Split postao osnivač Centra za autizam kao 29. osnovne škole u Splitu, koja je ranije bila područni centar zagrebačkog Centra za autizam, nužno je daljnje razvijanje ove ustanove na način da obuhvati osnovnoškolsko obrazovanje i skrb za odrasle korisnike - kazala je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš i najavila da će prostorije koje Grad Split uređuje za starije korisnike Centra na lokaciji u Ulici sedam Kaštela biti dovršene do konca godine. Ova tema je, kako je kazala, izrazito važna obzirom na porast djece s poremećajima iz spektra autizma, a Split je jedan od 4 centra uz Zagreb, Rijeku i Osijek. Stoga je razvoj ove ustanove i daljnja ulaganja u izgradnju nove infrastrukture s pratećom specijaliziranom opremom izniman prioritete.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara na današnjem radnom sastanku upoznao je ministra Radovana Fuchsa s gradskim investicijama u školske ustanove, za školu Mejaši, Pujanki, Kamen-Šine, Brda i Skalice. Problem s kojim se Split suočava, kako je rekao, je depopulacija koju Grad nastoji rješavati demografskim mjerama. Jedna od takvih je  izjednačavanje cijena u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima za što se iz Proračuna izdvaja gotovo 30 milijuna kuna godišnje za subvencioniranje u 22 ustanove predškolskog odgoja koje su izvan sustava gradskih vrtića. Pema njegovim riječima, cijene splitskih vrtića su nešto manje u odnosu na susjedne gradove i općine koje nemaju toliko izražen depopulacijski problem. Jedna od prvih mjera je i 55 tisuća naknade za treće dijete, kao i povećavanje naknada za prvo i drugo dijete, kao i mjera kojom su osigurani besplatni udžbenici i radne bilježnice za osnovce.

Prije radnog sastanka u Banovini, ministar Radovan Fuchs je s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović Tomaš i pročelnikom Matom Omazićem obišao netom nadograđenu Osnovnu školu Kamen-Šine u koju je Grad Split uložio 24 milijuna kuna, a Vlada Republike Hrvatske darovala česticu zemljišta za potrebe izgradnje novog krila škole, pa su se tako stekli uvjeti za dvosmjenski rad.

Zajedno su posjetili i Osnovnu školu Pujanki, čiju je dogradnju ova Gradska uprava započela u lipnju 2018. i dovršila u siječnju 2020. godine, a u iznosu od 33 milijuna kuna vrijednosti sudjelovalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u osiguravanju dijela sredstava za opremu. Sljedeći korak na Pujankama je izgradnja školske dvorane i dječjeg vrtića, a u naselju Kila izgradnja prve osnovne škole za što će procedure pokrenuti Grad Split u suradnji s resornim Ministarstvom.

Obzirom na uložena visoka sredstva Grada Splita u izgradnju škola u protekle tri godine u Splitu tema sastanka bila je i osiguravanje nacionalnih i fondovskih sredstava za predškolsku i osnovnoškolsku infrastrukturu, a posebno prateće sportske dvorane, na čemu Ministarstvo znanosti i obrazovanja intenzivno radi kako bi navedena sredstva uskoro bila dostupna, budući da je isto unatrag nekoliko nije bilo moguće slijedom promjene zakona, nego su jedinice lokalne samouprave bili glavni nositelji investicija.