Članak

NEWS
10. srpnja 2020.

MIMOHOD 8372 - NE ZABORAVIMO SREBRENICU

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici obilježen je danas tihim i dostojanstvenim mimohodom središtem Splita.
«25 godina - ne zaboravi Srebrenicu« misao je i poruka kolone sjećanja iz koje su odaslane poruke mira, sloge i nade za sve majke, očeve, braću i sestre nedužnih žrtava genocida u Srebrenici.

- Ovo je mimohod mira, nade i suosjećanja - poručio je Kadro Kulašin, predsjednik Koordinacije bošnjačkih organizacija Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Okupljenima se biranim riječima obratio i Edin Nurkić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionale manjine Grada Splita i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Splita.

Među sudionicima splitskog mimohoda u organizaciji Koordinacije bošnjačkih organizacija u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji bio je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je rekao kako je obaveza svih prisjetiti se ovog tužnog dana od prije 25 godina i odati počast svim žrtvama te podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba! - Hrvati itekako suosjećaju i razumiju bol i žrtvu Srebrenice jer slične rane nosimo i u svojoj domovini. Srebrenica, Vukovar. Škabrnja, … nikad se više ne smiju ponoviti. Moramo razvijati kulturu poštivanja žrtava jer iza svake te žrtve netko je zaplakao - naglasio je gradonačelnik.

U mimohodu su sudjelovali i gradski vijećnik Tonći Blažević, izaslanik župana Splitsko-dalmatinskog pročelnik Damir Gabrić te glavni imam splitski, Vahid ef. Hadžić. 

Za 25 tužnih godina i sve nevine žrtve na kraju je mimohoda u more bačeno 25 ruža.