Članak

NEWS
15. travnja 2021.

Kreće označavanje biciklističke rute od Turističke palače do Žnjana

Tijekom idućeg tjedna krenuti će radovi na označavanju biciklističke rute na potezu od Turističke palače do Žnjana, a označit će se nešto više od četiri kilometara. U sklopu ovih radova u samoj Uvali Trstenik izraditi će se 750 metara biciklističke prometnice. Označavanje će se vršiti temeljem izvedbenog projekta kojeg je izradila tvrtka Prometni projekti d.o.o., a u procesu javne nabave za izvođača je izabran Pismorad d.d.

Radovi označavanja planiraju se završiti do kraja ovog mjeseca, a za iste je suglasnost dao i MUP i Hrvatske ceste. Izrađeni su i prometni znakovi koji će se postaviti prema izvedbenom projektu. S obzirom na prostorne uvjete i dosadašnju prostorno–plansku dokumentaciju koja nije previđala izgradnju ove vrste komunalne infrastrukture, uređenje prometne signalizacije doprinijet će povećanju sigurnosti prometovanja biciklima u ovom dijelu grada.

Radove sufinancira Europska unija u sklopu strateškog projekta "Biraj biciklu!"- „URBANA MOBILNOST – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split (UAS)“, kojeg provodi Služba za međunarodne i EU projekte sredstvima osiguranim kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split. Osim navedene biciklističke rute, u sklopu ovog projekta Grad Split će izraditi analitičku podlogu - studiju potencijala razvoja biciklističkih prometnica za uspostavu integriranog sustava biciklističkih prometnica, čime će ostvariti jedan od preduvjeta za razvoj biciklističkih prometnica u Gradu Splitu te na području čitave Urbane aglomeracije Split.

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta "Biraj biciklu!" iznosi 13.609.435,83 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose ukupno 10.893.396,68 kuna. Osim prethodno navedenih aktivnosti u sklopu ovog integriranog projekta, Grad Split i 7 partnera - gradova i općina s područja Urbane aglomeracije Split (Solin, Trogir, Kaštela, Podstrana, Klis, Dugopolje i Dicmo), dobit će 41 novu postaju s mješovitim kontingentom s ukupno 242 bicikla te će biti uspostavljena i biciklistička prometnica u Trogiru (na području Brig-Lokvice). Razdoblje provedbe projekta je od 6. ožujka 2020. do 6. srpnja 2022. godine.