Članak

NEWS
14. siječnja 2020.

Grad Split pokreće najveći projekt modernizacije javne rasvjete u Hrvatskoj

Na danas održanoj konferenciji za medije gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suradnicima predstavio je javnosti najveći projekt energetski učinkovite javne rasvjete u Hrvatskoj - „Modernizacija javne rasvjete Grada Splita primjenom modela energetske usluge“. Gradonačelnik je istaknuo odličnu suradnju konzultanata Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i projektnog tima Grada Splita koji su zajedno radili na rješenju koje je rezultiralo izrađenim glavnim projektom rekonstrukcije i prijedlogom modernizacije sustava javne rasvjete.

„Ovo je značajan projekt koji će ne samo poboljšati kvalitetu življenja u našem gradu, nego će i u ekološkom aspektu znatno podignuti standarde, ali i povećati razinu sigurnosti naših građana. Dakle, ekologija, energetska ušteda i sigurnost vodilja su svih aktivnosti u ovome projektu“, kazao je, među ostalim, Krstulović Opara. Savjetnik gradonačelnika za razvoj grada i EU fondove Krešimir Budiša pojasnio je kako projekt obuhvaća 15.090 svjetiljki ili 88 posto javne rasvjete, a ukupna vrijednost investicije je 62 milijuna kuna. Kako je rekao, projekt ne obuhvaća samo područje Splita nego i  Slatine, Žrnovnicu, Stobreč te Sitno Gornje i Donje.

„Očekuje se godišnja ušteda u energiji i održavanju sustava javne rasvjete u visini od čak 6.2 milijuna  kuna“, naveo je Budiša. Prema njegovim riječima, modernizacija javne rasvjete grada Splita, među ostalim, uključuje i uvođenje moderne i energetski učinkovite LED rasvjete na cijelom gradskom području, smanjenje troškova javne rasvjete i smanjenje emisije CO2, potom obnovu rasvjete i podizanje sigurnost u tunelu Marjan, tom vrlo važnom gradskom prometnom koridoru te modernizaciju rasvjete na dječjim igralištima te sportsko rekreacijskim zonama za građane.

Budiša je podsjetio i na EU projekt CitiEnGov, pilot projekt pametne javne rasvjete proveden na području GK Bačvice, a koji se pokazao kao jedan od najboljih primjera modernizacije javne rasvjete na području Srednje Europe korištenjem najnovijih tehnologija uz iznimne rezultate u smanjenju potrošnje električne energije, povećanju ugodnosti i sigurnosti za građane i posjetitelje kao i smanjenju CO2 emisija. Danas prezentiran projekt pripreman je uz pomoć besplatne tehničke pomoći osigurane od strane EBRD-a, a predloženo financiranje navedenog projekta je putem modela energetske usluge (ESCO).  Predstavljanju modernizacije javne gradske rasvjete nazočili su i pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević, predstavnik EBRD-a Hrvoje Jazvić te konzultant EBRD-a Mate Rebić.