Članak

NEWS
6. prosinca 2019.

Konferencija o pomorstvu: „ Iskoristimo svoj položaj na moru za cjelokupni ekonomski razvoj Hrvatske“

U sklopu obilježavanja Dana pomoraca i njhovog nebeskog zaštitnika svetog Nikole, danas je u  hotelu „Le Méridien Lav“ održana Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi kojoj je nazočio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.  Pozdravljajući sve nazočne uzvanike, gradonačelnik je  poručio kako prednosti svog položaja na moru Hrvatska mora u punoj mjeri iskoristiti za napredak cjelokupnog ekonomskog i kulturnog razvitka zemlje i građana.

„Imamo najveću flotu turističkih jedrenjaka  u Europi, a naša charter flota najveća je  u svijetu. Ponekad se zaboravlja da je nautički turizam  samo jedna karika  u čitavom lancu naše pomorske privrede koju čine i brodogradnja, luke, pomorski instituti, pomorske agencije, pomorski fakulteti i škole, ribarstvo, marikultura, eksploatacija mineralnih i energetskih bogatstava mora. Grad Split je centar pomorstva, brodarstva i pomorske znanosti istočne obale Jadrana. Kao Splićanin ponosan na višestoljetnu tradiciju brodogradnje u gradu podno Marjana, želim čvrsto vjerovati da veliki brodovi na navozima hrvatskih škverova nisu stvar prošlosti. Ispunjava me ponosom činjenica da je u Splitu rođen najveći jedrenjak na svijetu. Ne samo to, splitski škverani nedavno su isporučili i jedan od najboljih polarnih kruzera na svijetu“, kazao je, među ostalim, gradonačelnik Krstulović Opara. Prigodno, podsjetio je na dugu povijesnu i duhovnu povezanost Splićana i svetog Nikole.

„Davne 1219. godine, na istočnim padinama Marjana, Splićanin Roko i žena mu Elizabeta sagradili su i poklonili crkvicu svetog Nikole koju i danas, 800 godina kasnije, štujemo“, naveo je gradonačelnik poželjevši svim hrvatskim pomorcima mirno more te da ih sveti Nikola čuva na dalekim putovanjima. Obrativši se sudionicima konferencije župan Blaženko Boban istaknuo je strateški važan položaj Splitsko-dalmatinske županije koja obuhvaća 30 posto jadranskog akvatorija RH. Župan je naveo čitav niz lučki i infrastrukturnih obalnih zahvata koji su  u tijeku, a koji će svojom finalizacijom, naveo je, prvenstveno poboljšati kvalitetu života ljudi na obali i otocima. Državni tajnik za more i fondove EU, Josip Bilaver kazao je kako je izmjenama Pomorskog zakonika ojačana konkurentnost domaćeg brodarstva te osnažen položaj naših pomoraca. Predsjedanje Europskom unijom, naveo je državni tajnik, bit će usmjereno i na promicanje važnosti zaštite Jadranskog mora. Konferenciji su nazočili  i drugi visoki uzvanici među kojima i predsjednik Uprave „Jadrolinije“ David Sopta kao izaslanik predsjednika Vlade RH, te zapovjednik HRM-a, komodor Ivo Raffanelli u svojstvu izaslanika potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane. U nastavku konferencije održani su stručni paneli gdje se raspravljalo o stanju u brodarstvu, zaštiti mora te investicijama u lučku infrastrukturu.

Također, na jučer (četvrtak) održanoj Svečanoj akademiji povodom Dana pomoraca i brodaraca, gdje su uručena brojna priznanja zaslužnima za doprinos u razvoju pomorstva,  nazočio je i zamjenik gradonačelnik Nino Vela.