Članak

NEWS
17. rujna 2020.

Knjiga Mediterana: Promocija knjige Spalato, le palais de Dioclétien / Split, Dioklecijanova palača

Spalato, le palais de Dioclétien / Split, Dioklecijanova palača, knjiga Ernesta Hébrarda i Jacquesa Zeillera bit će predstavljena na ovogodišnjem, Trideset i drugom izdanju Knjige Mediterana koje će se u Splitu održati od 20. do 26. rujna.

Promocija će se održati u ponedjeljak, 21. rujna u 19 sati u Zavodu HAZU (trg braće Radića 7), a govorit će Joško Belamarić, Milena Bekić Milinović i Goran Nikšić.

Knjigu Spalato, le palais de Dioclétien arhitekt Ernest Hébrard i povjesničar Jacques Zeiller objavili su u Parizu 1912. godine kao rezultat višegodišnjeg terenskog istraživanja na poziv arheologa i konzervatora don Frane Bulića. Zajedno s gotovo istodobnom knjigom Georga Niemanna  "Der Palast Diokletians in Spalato" (Beč, 1910.) predstavlja do tada najtemeljitiji prikaz sačuvanih dijelova i izvornog stanja Dioklecijanove palače u Splitu. Ta dva djela su postavila temelje za sva buduća razmatranja jednog od najznačajnijih i najbolje sačuvanih spomenika kasnoantičke arhitekture. I danas, više od stoljeća nakon objavljivanja, stručnjaci se u znanstvenom, istraživačkom i konzervatorskom radu služe tim knjigama koje su prepune podataka, analiza i zaključaka od kojih su mnogi i danas relevantni.

Izdavač je Grad Split, Odsjek za staru gradsku jezgru, 2019. godine.