Članak

NEWS
21. studenog 2019.

Javna tribina o ponovnoj upotrebi predmeta – Klub zona, 26. studenoga u 18.00 sati

Javna tribina o ponovnoj upotrebi predmeta održat će se u utorak, 26. studenog 2019. godine s početkom u 18 sati u Klubu zona. Tribina se održava u sklopu projekta Otpad nije smeće! kojeg provodi Grad Split, čiji je cilj educiranje građana o održivom gospodarenju otpadom.

Jedan od predavača na tribini je Marijan Galović, osnivač Instituta za ruralni razvoj i tehnologiju i autor Smjernica za implementaciju plana gospodarenja otpadom u RH, koje uključuju ponovnu upotrebu predmeta.

O restauraciji rabljenog namještaja govorit će Andrea Bujas i Aleš Župan iz Reto centra Split. Ponovnim korištenjem predmeta ili proizvoda - u istu ili novu svrhu, produžavamo njihovo trajanje i smanjujemo količinu proizvedenog otpada. Osim toga, ponovnom upotrebom pozitivno utječemo na prirodu i okoliš, kao i društvo u cjelini. Nažalost, jedna od negativnosti suvremenog života koja slijedi masovni konzumerizam je odbacivanje predmeta, i to onih koji se – uz manje ili veće preinake, mogu ponovno koristiti.

Na tribini će biti predstavljen i rad centara za ponovnu upotrebu predmeta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 2.861.524,75 kn, a iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava Gradu Splitu je 2.325.521,78 kn, a više informacija možete dobiti na web stranici projekta https://otpadnijesmece.split.hr