Članak

NEWS
22. rujna 2020.

Izvješće o epidemiološkoj situaciji u predškolskim i školskim ustanovama Grada Splita

S početkom pedagoške godine u predškolskim ustanovama i osnovnim školama došlo je do pojave i širenja koronavirusa, zbog čega je određen broj djece završio u samoizolaciji. Naime, uzroci širenje zaraze su velikim dijelom nepoznati, obzirom na činjenicu da je riječ o još uvijek nepoznatom virusu s kojim se suočavamo više od pola godine na svjetskoj razini, a za koji zasad nema lijeka.

Sukladno odlukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i drugim nadležnim institucijama, da se ulože maksimalni napori za normalan rad ustanova i povratak djece u škole i vrtiće, izdane su i upute za sprječavanje širenja virusa, posebno među najosjetljivijim skupinama dana 24. kolovoza 2020. godine. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdali su Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i školskoj godini 2020./2021. te su sukladno istima sve predškolske ustanove i osnovne škole izvršile pripremne radnje i Protokole postupanja u cilju organizacije što sigurnijeg prihvata djece, ali i zaštite zaposlenika, a koje su objavljene na web stranicama ustanova prije početka pedagoške godine. Grad Split je u cilju provedbe citiranih Uputa osigurao dodatna financijska sredstva za nabavu sredstava za dezinfekciju kao i digitalnih toplomjera te drugih traženih sredstava, te je u neprestanoj komunikaciji i suradnji s ustanovama, ali i Stožerom civilne zaštite i drugim nadležnim tijelima.

U ovom trenutku u Splitu, na dan 22. rujna, imamo sljedeću epidemiološku sliku u predškolskim ustanovama i osnovnim školama:

U četiri ustanove predškolskog odgoja u Splitu u samoizolaciji je 11 odgojnih skupina djece (od ukupno 220 skupina) sa 173 djeteta (od ukupno 4700 djece). U samoizolaciji se nalazi 30 djelatnika, a pozitivno je 8 djelatnika.

U 29 osnovnih škola Grada Splita u samoizolaciji je 14 razrednih odjela (od ukupno 692 razredna odjela) u 7 osnovnih škola s ukupno 308 učenika (od ukupno 13789 učenika), od čega se 11 razrednih odjela vraća na nastavu u škole u periodu od 23.-28. rujna 2020. godine. U samoizolacije je 22 djelatnika, a pozitivno je 5 djelatnika.

Odgovornost za rad svake pojedine ustanove je na Upravi ustanove te ukoliko se utvrde propusti u postupanju ili nesavjesno postupanje zaposlenika isti će biti sankcionirani unutar Ustanove, a sukladno važećim zakonskim propisima.

Također, vodeći računa prvenstveno o zdravlju i sigurnosti svih uključenih u sustav, posebno djece,  suočavamo se s velikom stigmatizacijom pozitivnih i samoizoliranih od strane onih koji nisu u takvoj situaciji. Najveći dio njih su žrtve, a ne neodgovorni pojedinci te ovim putem upućujemo apel prema javnosti da se smanji stigmatizacija prema tim pojedincima.

Zahvaljujemo roditeljima na razumijevanju i strpljivosti, svjesni njihove brige za zdravlje djece, što nam je svima primarni cilj. Također, zahvaljujemo i svim djelatnicima koji čine sve da gotovo 14000 djece pohađa osnovne škole u Splitu u što boljim uvjetima te oko 4700 djece u gradskim vrtićima kao i oko 1700 djece u privatnim vrtićima. Zaštita ovog sustava nam je od primarne važnosti, a sve radnje poduzimamo u suradnji sa stručnim službama, posebno epidemiološkom strukom.