Članak

NEWS
12. kolovoza 2020.

IN MEMORIAM: Tonko Maroević (1941.-2020.)

S tugom u srcu primili smo vijest o iznenadnom odlasku akademika Tonka Maroevića, jedinstvenog povjesničara umjetnosti, fascinantnog književnog znanstvenika, iznimnog prevoditelja. Opraštamo se od rijetko nadarenog govornika koji je svojim nastupima na izložbama i promocijama, izgovorenom riječju i harmonijom glasa uveličao svako kulturno događanje, obogatio ga i učinio posebnim.   

Odlaskom akademika Maroevića mnogi se danas u svijetu kulture osjećaju osiromašenog srca, jer u vremenima podjele na one koji se svega sjećaju onih koji bi najradije sve zaboravili postoji ono nešto što svijet drži na okupu i što se zove povijesnom konstantom. Upravo je Maroević bio i ostao jedna od najdosljednijih konstanti u kulturi koja okuplja, obogaćuje i daje trajnu sigurnost koja zauvijek povezuje i izvlači ono lijepo i dobro u svima nama i oko nas.

Iza uvaženog akademika Maroevića ostaje iznimna i dragocjena pisana baština koja u riznici nacionalne kulturno-umjetničke i znanstvene produkcije zauzima poseban i trajan značaj, a njegov javni, društveni i humani doprinos u nesebičnom dijeljenju širokih intelektualnih obzora i ljudskih vrijednosti trajno su obogatili živote svih onih koji su imali privilegiju s njime živjeti, raditi i prijateljevati.

Uz izraze iskrene sućuti njemu najbližima i najdražima, Split i Dalmacija s tugom se opraštaju od svog  akademika Maroevića čiji će lik, riječ i djelo čuvati i baštiniti s  dostojnom pažnjom, naklonošću i zahvalnošću.