Članak

NEWS
13. srpnja 2020.

Hrvatski dom posjetili predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja

-Veseli me današnja posjeta istaknutih glazbenih imena, vidjeli su kapacitete i mogućnosti, vjerujem da ćemo ispuniti očekivanja te da će ovo uistinu biti mjesto posvećeno glazbi i mladim ljudima koji će ovdje muzicirat na radost njihove publike i njih samih – kazao je gradonačelnik  Andro Krstulović Opara prigodom današnjeg obilaska Hrvatskog doma kroz kojeg je zajedno s direktorom Dalmacija koncerta, Tomislavom Mrduljašem, proveo predsjednika Hrvatskog društva skladatelja, Mladena Tarbuka i glavnog tajnika HDS-a Antuna Tomislava Šabana.

Otvaranje Hrvatskog doma, prema riječima predsjednika HDS-a Mladena Tarbuka, značajan je  trenutak ne samo za grad Split, koji već dugo čezne za koncertnom dvoranom, nego i za cijelu Hrvatsku, jer ne otvaraju se kod nas baš često koncerne dvorane, a pogotovo ne lijepe kao što je ova.

- Nadam se još  bogatijem  glazbenom životu u gradu pod Marjanom. Ovo će sigurno biti jedan značajni punkt u kulturi Splita, a vjerujem da će  prije svega mladi prepoznati tu dvoranu kao svoju- poručio je.

Po  mišljenju Antuna Tomislava Šabana, glavnog tajnika Hrvatskog društva skladatelja koncertna dvorana u Hrvatskom domu je prije svega vrhunski restauratorski rad i kao takva ima jednu kulturnu i umjetničku vrijednost, a  idealna je za ozbiljnu, klasičnu glazbu. Split koji je, kako je kazao, desetljećima i stoljećima, jako, jako  dugo apsolutni centar glazbe, zaslužuje ovakvu dvoranu gdje bi se posebna briga trebala voditi o izvedbama splitskih skladatelja.

- Radujem se za Split, a mi kao HDS često radimo koprodukcije i tražimo partnere po cijeloj Hrvatskoj. Ova dvorana otvara mogućnost da dio naših aktivnosti prenesemo i ovdje –zaključio je.