Članak

NEWS
13. veljače 2020.

Hajdukovih 109 ljeta: ''Moredu krepat svi kralji i cari, ma Ajduk će ostat!''

Nogometni klub Hajduk proslavio je danas 109. rođendan u kino-dvorani stadiona na Poljudu gdje su se okupili brojni uzvanici iz svih krajeva Hrvatske, prvotimci, veterani, dužnosnici kluba te  prijatelji i navijači. Veliki rođendan voljenom klubu prvi je čestitao predsjednik Uprave Marin Brbić. Rezimirajući protekle godine čelnik kluba izrazio je uvjerenje u jači i uspješniji Hajduk te se zahvalio svima koji su desetljećima sudjelovali u izgradnji imena i slave kluba. - Svojim značajem i poviješću Hajduk značajno nadilazi granice naše Domovine - poručio je, među ostalim, Brbić.

Čestitke splitskim „bilima“ uputio je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara podsjetivši u svom govoru na one najznačajnije datume iz 109 ljeta duge povijesti kluba. Kako je rekao gradonačelnik, u Drugom svjetskom ratu Hajduk je bio baklja slobode za porobljene europske narode, u postratnom komunističkom režimu odbio je biti armijski klub, a 1991. godine, osvajajući u Beogradu posljednji jugoslavenski Kup, pokazao je rapsodiju nogometa i bunt hrabrosti protiv rata koji se pripremao. Evocirajući slavnu Hajdukovu povijest gradonačelnik je naveo i svibanj 1945., kada je na posljednjoj utakmici velike ratne turneje, Hajduk dobio povelju kojom je proglašen počasnom momčadi Slobodne Francuske, a koju je potpisao osobno general De Gaulle.

-Bili su to dani kada je valjalo znati biti na visini civilizacijskog izazova povijesti. Hajduk je to znao i izborio svoj monumentalni trenutak u povijesti civilizacije - kazao je prvi čovjek grada pod Marjanom, te nastavio: - Puno je fascinantnih priča iz galerije vremeplova Hajduka. Na nama je da definiramo budućnost kluba, ali ne patetičnim rođendanskim čestitkama ili parolama, nego konkretnim potezima - svijetlim pobjedama! Želim konačno vidjeti ozarena lica nogometaša, navijača i svih Splićana. Dosta je oplakivanja i veličanja prošlosti. Probudimo uspavanu snagu! - poručio je gradonačelnik Krstulović Opara citiravši za kraj onu čuvenu rečenicu Meštra iz „Velog mista“ koju je u toj televizijskoj seriji izgovorio nenadmašni Boris Dvornik - ''Moredu krepat svi kralji i cari, ma Ajduk će ostat!''.

Nadbiskup i metropolit splitsko-makarski Marin Barišić prisjetio se 1995. i 2003. godine kada je igrače i čelnike Hajduka primio papa Ivan Pavao II. Među govornicima našao se i Ive Livljanić, prvi veleposlanik RH pri Svetoj Stolici koji je kazao kako ljubav Karola Vojtile prema Hajduku nije bez razloga. - Papa je često znao govoriti kako Hrvati potječu iz njegovog rodnog kraja, Bijele Hrvatske, a u mladosti i sam je igrao nogomet kao golman - kazao je Livljanić. Veliku rođendansku feštu uveličao je i francuski veleposlanik Gaël Veyssière sa svojim suradnicima.

-Danas je 75 godina od kada je De Gaulle Hajduku dodijelio titulu počasne momčadi Slobodne Francuske. Vaš klub odbio je igrati pod zastavom Musolinijeve Italije. Sve to svjedoči o duhu otpora  vaših igrača u teškim vremenima Drugog svjetskog rata kada ste izabrali časti i hrabrost. De Gaulle je time bio impresioniran. Kao Francuz zahvaljujem vam se na vašoj borbenosti koju ste pokazali kada to nije bilo nimalo lako - poručio je veleposlanik Veyssière. U sklopu današnje svečanosti uzvanicima je predstavljen budući projekt Interpretacijskog centra Hajduka i muzeja Poljuda. Također je u trofejnom salonu stadiona svečano otkrivena i vitrina legendarnog Hajdukovog igrača Šime Poduje, a u nazočnosti njegove obitelji, francuskog veleposlanika i čelnika kluba. Danas su uručeni i prigodni dresovi s jubilarnim godinama proglašenja kluba počasnom momčadi Slobodne Francuske, odnosno susreta Hajdukovaca s Ivanom Pavlom II.

Dodajmo i da je prije današnje svečanosti na Poljudu, francuski veleposlanik imao nastupni posjet kod splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Tom prigodom veleposlanik Veyssiere je istaknuo duge povijesne veze Splita i Francuske još od doba maršala Marmonta i Ilirskih pokrajina. Izrazio je i uvjerenje u konkretizaciju gospodarskih i kulturnih odnosa. Gradonačelnik Krstulović Opara kazao je kako su francuske investicije i transferi visokih tehnologija apsolutno dobrodošle u grad podno Marjana te je u tom smislu naveo i projekt budućeg Tehnološkog parka na Dračevcu. Na kraju prijema veleposlanik se upisao u Spomen-knjigu Grada Splita.