Članak

NEWS
12. ožujka 2020.

Gradski Stožer civilne zaštite o koronavirusu, mjerama prevencije i postupanju

Stožer civilne zaštite Grada Splita sastao se danas u Gradskoj upravi pod vodstvom načelnika Nina Vele, na temu djelovanja svih službi i njihovih resursa u situacijama vezanim za prevenciju, zaštitu i pojavu koronavirusa (COVID-19).

Na današnjoj sjednici stožera sudjelovali su i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo SDŽ prim. Željka Karin, epidemiologinja Diana Nonković i dr. Anton Marović, pomoćnik ravnatelja KBC-a Split.

Izvješteno je kako je temeljem naloga županijskog Stožera i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo trenutno mobilizirano 20 članova postrojbe opće namjene koji će dobiti jasno stručno vodstvo nadležnih institucija o postupanju u slučaju potrebe. Utvrđeno je kako su sve službe, sukladno svojim ovlastima, na raspolaganju sa svojim ljudstvom i resursima te da od nadležnih, Županijskog i Nacionalnog stožera, očekuju jasne naloge, a ne preporuke.

– Ovo je izvanredno stanje koje traži red, a ne paniku – naglasio je načelnik Stožera Nino Vela te se složio s okupljenima kako svi članovi zajednice moraju pridonijeti zajedničkom cilju, očuvanju javnog zdravlja i djelovati organizirano i odgovorno.

Članovi Stožera pozivaju medijske djelatnike da i dalje nastave konstruktivno i  odgovorno sudjelovati u izvještavanju javnosti.

Također, najnovija preporuka županjskog Stožera civilne zaštite i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ je da se do daljnjega odgode manifestacije, skupovi i ostali događaji, a ukoliko se radi o sportskim susretima preporuka je da se igraju bez gledatelja.

Organizatori koji žele organizirati okupljanja dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji su navedeni na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ i Ravnateljstva civilne zaštite.

Podsjećamo, do danas u Splitsko-dalmatinskoj županiji nema nijedan potvrđen slučaj zaraze koronavirusom.