Članak

NEWS
10. prosinca 2021.

Gradonačelnikovo obraćanje medijima: „Očekujemo usvajanje proračuna, uvođenje reda nema alternativu“

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak održao je danas svoj redovni "briefing" s novinarima sa kojeg je poručio kako uvođenje reda u Splitu nema alternativu, usprkos, kako je kazao, opstrukcijama iz dijela političkog spektra. - Uvodimo red na Istočnoj obali i na splitskom Pazaru za kojeg je svakome jasno da je uređenje nužno potrebno. Raspisat ćemo arhitektonsko-urbanistički natječaj za uređenje Pazara i  svi koji budu željeli ondje poslovati imat će svoje mjesto za poslovanje i rad. Pazar će biti ljepši, zeleniji i uređeniji nego ikada prije. Bit će to mjesto punog mediteranskog duha, a usprkos nekima koji šire lažne informacije, kazao je gradonačelnik Puljak spomenuvši i slučaj garaže na Pujankama koja se vraća pod gradsko upravljanje, a nakon niza godina nelegalnog korištenja. - Red znači i veću sigurnost. Sve ćemo garaže vratiti na upravljanje Split parkingu. Uredit ćemo ih, da svi koji žele tamo držati auta to mogu raditi na sigurniji način. Split će biti najuređeniji i najljepši grad u Hrvatskoj, poručio je gradonačelnik.

Prema riječima gradonačelnika, za prostor Istočne obale pokrenut je proces izrade anketnog natječaja,  a po čijem okončaju se može vrlo brzo pristupiti rješavanju prometnih problema tog dijela Gradske luke. Medije je gradonačelnik upoznao s konačno riješenim problemom korisnika hotela za samce u Vukovarskoj ulici s kojima je Grad sklopio ugovore o korištenju.

Najavivši sjednicu gradskog parlamenta koja će se održati 17. i 18. prosinca gradonačelnik je izrazio uvjerenje da će vijećnici podržati prijedlog proračuna za 2022. godinu. Još jednom je ponovio kako je proračun realan, štedljiv, ali istodobno i razvojan, nastavljaju se započeti, ali pokreću i neki novi projekti poput rekonstrukcije i izgradnje vrtića, škola i dvorana.

- Nema razloga da ne bude dovoljno ruku za ovaj proračun. Ne vidim razloga da svi konstruktivni i dobronamjerni vijećnici ne podrže novi gradski proračun, jer i oni sami su građani ovog grada. To je proračun svih građana Splita – poručio je. Osim toga, nastavio je prvi čovjek grada Splita, pred vijećnike će se naći i plan reorganizacije Gradske uprave. -Po prvi puta  u Splitu i Hrvatskoj napravljena je reorganizacija gradske administracije na  postulatima stručnosti, efikasnosti i potreba građana Splita, a ne na principima podjele političkog plijena, istaknuo je.

Gradonačelnik se osvrnuo i na nastavak sage oko Spaladium arene, odnosno nove tužbe Erste group banke i UniCredit banke  kojom se ponovo  traži raskidanje Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za realizaciju izgradnje četiri objekta Sportsko-poslovnog centra  i da se Ugovor o kreditu, koji su banke sklopile s tvrtkom Sportski grad TPN, prenese na Grad Split. Kako je pojasnio, tužbeni zahtjev banaka identičan je zahtjevu koje su banke postavile 2015. godine u arbitražnom postupku. - Angažirali smo isti odvjetnički tim koji je već dobio arbitražni postupak, a u kojem su banke izgubile. Napravit ćemo sve da zaštitimo interese i imovinu grada, poručio je.

Odgovarajući na novinski upit u kojoj je fazi projekt uređenja Žnjanskog platoa, gradonačelnik je kazao da bi se za tu namjenu u slijedećoj godini u gradskom budžetu rezerviralo 65 milijuna, a u godini iza dodatnih 80 milijuna kuna za realizaciju projekta. Paralelno s tim, kazao je, radi se na pripremama za početak rekonstrukcije prometnice Šetalištu pape Ivana Pavla II na Žnjanu.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević izvijestio je kako je splitski Općinski sud donio presudu s kojom se potvrđuje ispravno i zakonito postupanje gradskih službi na parkiralištu kod sportske dvorane na Gripama.