Članak

NEWS
25. ožujka 2022.

Gradonačelnik otvorio izložbu “Osijek na udaru brutalne agresije“

Multimedijska izložba “Osijek na udaru brutalne agresije“,  autora Zlatka Dernaja i braniteljske udruge “Heroji Osijeka”, o stradanju tog slavonskog grada u Domovinskom ratu, svečano je otvorena danas u atriju splitske Gradske uprave. Izložba obuhvaća 26 panela sa četrdesetak fotografija te osmominutni dokumentarni filmski zapis o brutalnom ratnom razaranju grada Osijeka 1990-tih. Splitski gradonačelnik Ivica Puljak čestitao je organizatorima izložbe koja je, kako je rekao, putokaz za budućnost.

-Gledajući sve ove izložene fotografije i filmske kadrove moramo osjećati zahvalnost svima koji su proživjeli te grozne traume, kao i zahvalnost onima koji više nisu s nama, a zbog kojih danas živimo u miru i slobodi. Tužni smo, jer i danas u svijetu postoje gradovi koji proživljavaju strahote i stradanja kakve su osjetili Osijek i njegovi građani. Želimo da ta stradavanja završe što prije-poručio je, među ostalim, gradonačelnik Puljak proglasivši izložbu otvorenom. Izaslanica ministra branitelja i potpredsjednika Vlade RH Aida Kavelj izrazila je veliko zadovoljstvo što se nakon niza europskih i hrvatskih gradova izložba “Osijek na udaru brutalne agresije“ održava i u gradu pod Marjanom.

-Pretrpljena materijalna šteta u Osijeku čini gotovo polovicu godišnjeg državnog proračuna Hrvatske. No, ljudske žrtve nisu mjerljive na takav način. Svaka brojka u ljudskoj žrtvi je prevelika. Vjerujem da će izložba potaknuti mnoge da posjete grad Osijek i uvjere se kako grad danas živi, kako je obnovljen i kako ide prema budućnosti-poručila je Kavelj. V.d. ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu Matej Gabrilo kazao je kako izložba šalje snažne antiratne poruke te upozorava da je rat pojava koje se nikada i nikome ne bi smjela događati. Uzvanicima se obratio i autor izložbe Zlatko Dernaj kazavši kako je Osijek prošao goleme razmjere uništavanja urbane, industrijske, graditeljske, kulture i sakralne baštine. Dernaj je uputio riječi zahvale splitskim braniteljskim udrugama i gradonačelniku Puljku što su podržali održavanje izložbe. Sve nazočne pozdravio je i Damir Gabrić u ime Splitsko-dalmatinske županije. Dodajmo da je izložba otvorena do 27. ožujka.