Članak

NEWS
16. svibnja 2020.

Gradonačelnik na porinuću polarnog kruzera: Pomorska orijentacija trajni je put razvoja hrvatske države

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nazočio je danas porinuću putničkog broda za polarne ekspedicije kojeg vrijedni inženjeri i meštri „Brodosplita“ grade za američkog naručitelja. Svečanosti u brodogradilištu nazočili s brojni gosti među kojima i ministar gospodarstva Darko Horvat , župan Blaženko Boban, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, potom predstavnici Glavnog stožera Oružanih snaga  i HRM-a te predstavnici američke kompanije „Quark Expeditions“ koji nisu krili zadovoljstvom visokotehnološkom prinovom u svojoj polarnoj floti. Obraćajući se uzvanicima gradonačelnik Splita je poručio kako današnja vremena nisu vremena za velike i opće govore, nego za konkretna djela poput ovog broda kojeg su izgradili vrijedni škverani.

-Prije točno 30 godina, davne 1990. godine, moj prethodnik gradonačelnik Splita Onesin Cvitan, zajedno s gradonačelnicima ostalih velikih hrvatskih pomorskih gradova, uz nazočnost predsjednika Franje Tuđmana, potpisao je „Jadransku povelju“. U tom dokumentu stoji da su važnost mora i pomorske orijentacije trajna koordinata i osovina privrednog razvoja naše zemlje. Naša Vlada, resorna ministarstva i splitsko brodogradilište upravo ovim brodom potvrđuju važnost poruka „Jadranske povelje“ koja je nastala u bremenitim vremenima stvaranja hrvatske države. Ovaj brod je živi spomenik znanju, struci, meritornosti i podvigu. Poštovani škverani, kapa vam do poda-kazao je splitski gradonačelnik čestitavši radnicima brodogradilišta na tehnološkom i pomorskom remek djelu.

-Neka ovaj brod, odraz visokih tehnologija  i splitskog znanja, bude brod mirnih plovidbi  i sretnih povrataka u luku – poručio je na kraju Krstulović Opara. U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar Darko Horvat čestitao je „Brodosplitu“ na polarnom kruzeru koji je, kako je naveo, potvrdio povjerenje Vlade.

-Splitsko brodogradilište pokazalo je da domaća brodogradnja može uspješno i pozitivno poslovati. Uspjeli smo dokazati da velika hrvatska brodogradnja može opstati i naći svoje mjesto na zahtjevnom svjetskom tržištu-istaknuo je, među ostalim, ministar Horvat. Predsjednik Uprave „Brodosplita“ Tomislav Debeljak kazao je kako je 128 metara dugi polarni kruzer u cijelosti projektantski proizvod splitskog škvera najavivši skoro polaganje kobilice i za treći kruzer iz serije. Presjekavši konop s bocom šampanjca, brod  je u more porinula njegova kuma, djevojčica Andrea Mutak štićenica udruge „Anđeli“ pokazavši tako da invaliditet nije prepreka za porinuće velike čelične grdosije teške  9 tisuća tona.

Ultramarine“ je dugačak 128 i širok 21,5 metara. U svoje 103 luksuzno uređene kabine moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova.