Članak

NEWS
OldId: 10575
4. veljače 2019.

Grad Split kroz EU projekt CitiEnGov proveo edukaciju o energetskoj učinkovitosti

Grad Split kroz EU projekt CitiEnGov proveo edukaciju o energetskoj učinkovitosti

Grad Split i partneri provode EU projekt CitiEnGov “Cities for a Good Energy Governance“, a u sklopu 1. poziva Programa Interreg - Central Europe. Programski prioritet ovog projekta je stvaranje gradova i regija u srednjoj Europi s niskim emisijama ugljika u atmosferu i specifičnim ciljem izrade lokalnih strategija održive energetike.

2019_02_05_CitiEnGov 02.jpg Grad Split je jedan od deset partnera na projektu CitiEnGov u kojem je vodeći partner razvojna agencija SIPRO Ferrara iz Italije. Partneri su još gradovi Ludwigsburg iz Njemačke, Bydgoszcz i Grodzisk iz Poljske, te energetske agencije SINERGIS iz Italije, WEIZ iz Austrije, GOLEA i LEAG iz Slovenije, HBMO iz Mađarske.

Ovim se projektom između ostalog omogućilo Gradu Splitu da provede edukaciju o energetskoj učinkovitosti u javnoj upravi. Sukladno tome od 28. do 30. siječnja u prostorima HKG Županijske komore Split provedena je u suradnji Grada Splita, Društva energetičara Split i Županijske komore Split edukacija o energetskoj učinkovitosti i primjeni obnovljivih izvora energije u javnoj upravi. Edukacijom su obuhvaćene tri glavne teme: Pravni okvir i financijski izvori za realizaciju energetske učinkovitosti, upravljanje energijom i upravljanje energetskim podacima. Predavači su bili redom stručnjaci za ova područja i ujedno svi članovi Društva energetičara Split. Suradnja Grada Splita s Društvom nastala je iz potrebe za kvalitetnom edukacijom u više područja energetske učinkovitosti, a Društvo kao podružnica Savez energetičara Hrvatske u Splitu ima dugogodišnje iskustvo na ovom polju.

2019_02_05_CitiEnGov 01.jpgDruštvo energetičara u Splitu, u suradnji sa Savezom energetičara Hrvatske redovito organizira pripremne tečajeve za sve programe stručnog osposobljavanja i provjere znanja za upravljanje i rukovanje energetskim postrojenjima. U svom članstvu okuplja relevantne stručnjake iz područja energetike, energetske učinkovitosti i financijsko-pravnih aspekata istoga u zgradarstvu, toplinarstvu i javnoj rasvjeti, kao i IT stručnjake u smislu obrade i korištenja energetskih podataka. Pododbor Saveza energetičara Hrvatske DSSL Split započinje sa radom 1957. godine, a Društvo energetičara Split je osnovano 1993. godine u svrhu okupljanja energetičara.

Ovaj projekt omogućio je Gradu Splitu korištenje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kao korak prema efikasnijem gospodarenju energetskim resursima kojima grad Split raspolaže, kao i ostvarivanju energetskih ušteda kroz mjere energetske učinkovitosti. Tako je i ova održana edukacija obuhvatila područje javnih zgrada i javne rasvjete s posebnim pogledom u smjeru primjene energetske učinkovitosti na isto.