Članak

NEWS
OldId: 9995
11. lipnja 2018.

Grad Split kroz EU projekt CitiEnGov postavio pametnu javnu rasvjetu

Grad Split kroz EU projekt CitiEnGov postavio pametnu javnu rasvjetu

Grad Split i partneri provode EU projekt CitiEnGov “Cities for a Good Energy Governance“ u sklopu 1. poziva Programa Interreg - Central Europe. Programski prioritet ovog projekta je stvaranje gradova i regija u srednjoj Europi s niskim emisijama ugljika u atmosferu i specifičnim ciljem izrade lokalnih strategija održive energetike.

2018_06_11_rasvjeta1.jpg Grad Split je jedan od deset partnera na projektu CitiEnGov u kojem je vodeći partner razvojna agencija SIPRO Ferrara iz Italije. Partneri su još gradovi Ludwigsburg iz Njemačke, Bydgoszcz i Grodzisk iz Poljske te energetske agencije SINERGIS iz Italije, WEIZ iz Austrije, GOLEA i LEAG iz Slovenije, HBMO iz Mađarske.
Ovaj projekt omogućio je postavljanje suvremene i energetski učinkovite, pametne javne rasvjete u Splitu i to u ulicama: Šetalište Petra Preradovića, Put Firula, Spinčićeva ulica i Šetalište Kalafata. Postavljene su ukupno 82 nove LED svjetiljke s ugrađenim upravljačkim modulom za daljinsko upravljanje svake svjetiljke zasebno. Modul komunicira putem GSM mreže sa računalnim sustavom koji je na raspolaganju djelatnicima gradske uprave zaduženima za javnu rasvjet2018_06_11_rasvjeta2.jpgu. Sustav je dostupan putem računala, tableta ili mobitela 24 sata dnevno. Također je omogućen prikaz stanja svjetiljki i geopozicije rasvjetnih mjesta. Sam sustav omogućuje centralizirano kontinuirano daljinsko upravljanje i regulaciju rasvjete, grupno i pojedinačno, s neograničenim brojem promjena tijekom noći, regulaciju jačine svjetlosti u rasponu 0% - 100%, ima dvosmjernu komunikaciju o stanju pojedine svjetiljke: informacije o potrošnji u odabranom periodu za jednu ili za skupinu svjetiljki i trenutnom statusu svake svjetiljke.
Vrijednost ugrađene opreme i radova je ukupno 535.950,00 kuna s pdv-om, a od čega je 85% financirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, 9% sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i 6% sredstvima Grada Splita. Procjenjuje se kako će godišnja ušteda ovim projektom za 82 svjetiljke iznositi oko 60.000,00 kuna. Također će doći do smanjenja CO₂ od 11,5 tona godišnje s obzirom na prethodno stanje što je i u ekološkom smislu jako bitno.
2018_06_11_rasvjeta3.jpgUgrađene svjetiljke sukladne su Hrvatskim i Europskim normama za cestovnu rasvjetu i imaju zaštitu od atmosferskih utjecaja klase IP66. Također su sukladne i Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, a temperatura boje svjetla je 3000K. Ugovoreni izvođač radova je za isporučenu opremu dostavio garanciju u trajanju od 10 godina što dovodi također i do smanjenja troškova održavanja iste.
Ovaj projekt omogućuje Gradu Splitu korištenje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kao korak prema efikasnijem gospodarenju energetskim resursima kojima Split raspolaže, kao i ostvarivanju energetskih ušteda kroz mjere energetske učinkovitosti. Također je i novi element dodan u cjelokupnu sliku Splita kao pametnog grada – smart city.