Članak

NEWS
11. prosinca 2019.

Deseta smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina

U povodu 10. prosinca, međunarodnog Dana ljudskih prava, Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Splita, u suradnji s Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Županije SD, organizirala je tradicionalnu smotru stvaralaštva nacionalnih manjina Grada i Županije.

U okviru dvosatnog programa, u kojem je sudjelovalo više od stotinu izvođača predstavili su se: Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, Rusko kulturno društvo „Izvor“, Makedonsko kulturno društvo „Makedonija“, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske – Udruga SD županije, Novi mađarski kulturni centar, Slovensko kulturno društvo „Triglav“, Makedonska kulturna udruga „Stobi“, Kulturno društvo Bošnjaka „Preporod“, Zajednica Crnogoraca Split i Makedonski kulturni centar Split.

Prilično ispunjenu dvoranu Doma Hrvatske vojske „General bojnik Ivo Jelić“ u splitskom Poljudu, pozdravio je u ime organizatora Kadro Kulašin, predsjednik županijske Koordinacije. Pozdravne riječi kazao je i župan Blaženko Boban. U ime grada Splita i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare skup je pozdravio njegov izaslanik, gradski vijećnik Tonći Blažević. Prenoseći gradonačelnikove riječi Blažević je naglasio kako je smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina „događaj koji promiče kulturnu raznolikost i bogatstvo, ali i zajedništvo svih naših sugrađana. Grad Split je sretan i ponosan što vas ima, što čuvate i promičete vlastito naslijeđe, stapate ga i obogaćujete u sredinu koja je vaš dom i time obogaćujete sve nas, naš grad i zajednicu. Budite i dalje aktivni sudionici društvenog i javnog života, a mi ćemo vas u tome podržavati, kao i do sada“, naglasio je Blažević riječi splitskog gradonačelnika.

Ova tradicionalna manifestacija, koj se ove godine održala po deseti put, afirmirala se u središnji događaj kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u našem gradu. Riječ je o jednoj od dvije najveće manifestacije koje organiziraju nacionalne manjine (druga je u povodu Dana grada i blagdana svetog Duje), u okviru koje Splićani i žitelji naše Županije, pripadnici nacionalnih manjina, odnosno njihove udruge, kroz pjesme, plesove i druge oblike, prezentiraju identitetska obilježja svojih manjina.

Manifestacija se održava uz financijsku podršku Grada i Županije i volonterski doprinos samih pripadnika manjina.