Članak

NEWS
8. veljače 2022.

Dan sigurnijeg interneta: Nagrađeni najbolji natjecatelji igre „Safety Net - Bitka za sigurnost“

Policijska uprava Splitsko-dalmatinska kroz aktivnosti u projektu „Sigurnost djece na internetu i društvenim mrežama“ od 2015. godine u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, članovima Udruge DUMP (Društva mladih programera) uz potporu Vijeća za provedbu programa prevencije kriminaliteta na području grada Splita, izradila je web aplikaciju za učenike splitskih osnovnih i srednjih škola naziva „Safety Net - Bitka za sigurnost“

Zajednički projekt PU splitsko-dalmatinske, FESB-a i Grada Splita krenuo je od ideje da na njima prihvatljiv način, ukažemo djeci i mladima na moguće opasnosti i rizike korištenja interneta, te da ih educiramo kako se zaštiti na internetu i društvenim mrežama. Ova edukacija svakako je namijenjena i roditeljima koji također u aplikaciji imaju svoj kutak.

Povodom Dana sigurnijeg interneta nagrađeni su najbolji učenici koji sudjeluju u igri Bitka za sigurnost, a u 2021. godini najbolji su bili Karlo Čondić Bijader i Toni Radica.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj danas je za njih organizirana svečanost uručenja nagrada u vidu poklon. Nagrađenim učenicima na ostvarenim rezultatima čestitali su gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak, načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, Josip Markotić, predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta pri Gradskom vijeću Grada Splita, dekan FESB Srđan Podrug, Vedran Lašić, član Udruge DUMP, te Paško Ugrina, voditelj prevencije u PU splitsko-dalmatinskoj.

Toni Radica učenik Turističko-ugostiteljske škole Split i kaže da mu je prijatelj iz škole rekao za aplikaciju, nakon čega je odlučio sudjelovati. „Dosta toga sa naučio igrajući i odgovarajući na pitanja, a aplikaciju sam preporučio i jednoj prijateljici“ naveo je Toni.

Karlo Čondić Bijader učenik je osnovne škole Lučac . Postigao je najbolji rezultat u naprednoj razini i kaže da je za aplikaciju saznao od policijskog službenika koji im je u školi predavao o sigurnosti na internetu. „Aplikacija je dobra, a nagrađivanje je super. Vidio sam u objavljenim rezultatima da sam prvi, ali obzirom da je prošlo dosta vremena mislio sam da neće biti ništa od nagrade“, u šali nam govori Karlo. „Sada kada su moji prijatelji u školi čuli da ću biti nagrađen, odlučili su ove godine svi sudjelovati u igri“ na kraju nam je rekao Karlo.