Članak

NEWS
4. kolovoza 2021.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja: Položeni vijenci za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnice VRO Oluja u Splitu je jutros započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Groblju branitelja i Spomen obilježju poginulim Bošnjacima-braniteljima u Domovinskom ratu, a zatim i u Parku hrvatskih branitelja.

U ime Grada Splita vijence i svijeće položili su gradonačelnik Ivica Puljak, zamjenik Bojan Ivošević i gradski vijećnici, ispred Splitsko-dalmatinske županije župan Blaženko Boban i zamjenik Stipe Čogelja, ispred Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Teo Prolić, u ime Policijske uprave Splitsko-dalmatinske načelnik Slobodan Marendić te brojni branitelji iz splitskih braniteljskih udruga zajedno s obiteljima poginulih i stradalih u Domovinskom ratu.

Potom je sa zgrade Gradske uprave spuštena 22-metarska trobojnica, a gradonačelnik Ivica Puljak čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, podsjetivši kako se danas moramo sjećati zajedništva u kojem nije bilo podjela i uz zahvalnost svim ljudima koji su podnijeli žrtvu graditi Hrvatsku i hrvatske gradove kao gradove mira, tolerancije i budućnosti.

 

U popodnevnom dijelu programa, u crkvi Gospe od zdravlja u 19 sati održat će se sv. misa zahvalnica nakon koje će se na Trgu Gaje Bulata formirati mimohod braniteljskih udruga s ratnim zastavama te će uz pratnju Gradske glazbe Split uslijediti mimohod preko Marmontove ulice, ulice kralja Tomislava, Zagrebačkom do spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te povratno Rivom i Marmontovom do Trga Gaje Bulata.

Potom će u 20.45 sati na Trgu Gaje Bulata uslijediti svečanost na kojoj će se građanima obratiti gradonačelnik Ivica Puljak i župan Blaženko Boban, a u ime branitelja i stradalnika Domovinskog rata Zoran Buzdovačić, predsjednik splitske HVIDRE. Bit će prikazan i desetominutni film o VRO Oluja.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Splitu završit će velikim vatrometom na Rivi u 23.00 sata.