Članak

NEWS
16. travnja 2021.

Dan Grad Splita i blagdan svetog Dujma i ove godine u okolnostima epidemije koronavirusa

-Osjećaj pripadnosti sv. Dujmu, zaštitniku našega grada i našem gradu Splitu ostat će isti bez obzira što će i ove godine zbog epidemije izostati tradicionalne manifestacije u sklopu Sudamje - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na današnjoj, posljednjoj  sjednici Odbora za proslavu blagdana sv. Dujma - Dana Grada Splita za 2021. godinu. Svjetovni dio obilježavanja najvažnijeg gradskog blagdana prilagodit će se okolnostima i važećim epidemiološkim mjerama. Tako će se 6. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Split održati svečanost na kojoj će dodijeliti nagrade Grada ovogodišnjim laureatima, a sukladno okolnostima i bez većih okupljanja blagdan će se obilježiti unutar gradskih institucija.

U obnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci otvorit će se izložba „Judita“ povodom 500-te obljetnice prvotiska Marulićeve Judite, a u Galeriji Dioklecijan Muzeja grada Splita izložba o talijanskom dizajnu „Rosso, il colore della passione“ koja se realizira u suradnji sa Generalnim konzulatom Republike Italije. U Hrvatskom domu nastavit će se s koncertima za ograničeni broj gledatelja, a koji se prenose putem digitalnih mreža. Povodom Sudamje, 3. svibnja najavljen je i koncert Mateja Meštrovića i Kristine Bjelopavlović Cesar te 5. svibnja 2021. opernih solista Valentine Fijačko Kobić i Domagoja Dorotića.

Ove godine, kao i lani kad nas je pogodio prvi val epidemije, izostat će, međutim, tradicionalne manifestacije kao što su sajam Sudamje, tombola, koncert na Rivi, velika teća na ribarnici i revijalna regata veslačkih legendi. Neće se održati ni Fešta sv. Križa, ni Turnir o balot, kao ni nastupi splitskih KUD-ova na Rivi.

Splitsko-makarska nadbiskupija, kako je danas na sjednici Odbora potvrdio generalni vikar, msgr. Miroslav Vidović, u sklopu Devetnice koja počinje 28. travnja svakodnevno će s početkom u 18 sati održavati mise koje će biti u direktnom prijenosu TV Laudato i na društvenim mrežama, a Središnju misu predvodit će nadbiskup koadjutor msgr. Dražen Kutleša. Svetih misa, sukladno epidemiološkim okolnostima, na sam blagdan sv. Dujma bit će više nego ranijih godina, prve prije Središnje koja počinje u 10 sati i koja će biti u direktnom prijenosu HTV-a, održat će se u 7 i 8 sati ujutro te u 16, 18 i 20 sati.

Generalni vikar se u ime Splitsko-makarske nadbiskupije zahvalio na suradnji članovima Odbora sa željom i molitvom da nam se sljedeće godine vrati fešta sv. Dujma na koju smo navikli.