Članak

NEWS
30. svibnja 2020.

Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan hrvatskih branitelja grada Splita: »BRANITELJI SU OSTVARILI CILJEVE POSTAVLJENE NA DANAŠNJI DAN 1990.«

- Čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske, ali i Dan hrvatskih branitelja grada Splita koji su ostvarili ciljeve postavljene 30. svibnja 1990. godine, jer bez branitelja ne bi bilo moguće ostvarenje tih ciljeva – rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na obilježavanju državnog praznika u povodu kojeg su se u Galeriji umjetnina okupili gradski i županijski vijećnici, predstavnici branitelja i drugi uzvanici.

Gradonačelnik je podsjetio kako je tog dana hrvatski narod prvi put izabrao svoje predstavnike, kako je to bio dan ponosa i slave jer je hrvatski narod disao kao jedno te kako su branitelji baštinili ovaj datum. Pozvao je da se ljubav prema Domovini pokaže radom i poniznošću, a ne desnicom na srcu, navijačkim šalom, kockastom majicom i ispraznim govorima. 

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić naglasio je kako su datumi predmet političke rasprave, ali da ga nitko ne smije prisvajati jer je to praznik ponosa i domoljublja koji podrazumijeva ostvarenje dugogodišnjeg sna o slobodnoj državi. Rekao je da sad, kad su na kušnji zdravlje i gospodarstvo, političke odluke trebaju sezati iznad ideoloških podjela te iskazao nadu da slavlje sljedeće godine bude na trgovima i ulicama bez straha za egzistenciju.

Župan Blaženko Boban je uz čestitku Hrvaticama i Hrvatima i posebno stanovnicima Splitsko - dalmatinske županije, zaželio da osmijeh iz godine u godinu bude veći.

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar naglasio je kako je zajedništvo potrebno više nego ikad jer, kako je rekao – „pokazali smo da smo jaki kad smo složni, samo zajedništvom i jedinstvom možemo naprijed“.

 

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita započelo je polaganjem vijenaca na gradskom groblju Lovrinac - kod Središnjeg križa, zatim kod Groblja branitelja iz Domovinskog rata te kod spomen obilježja poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu. Potom je cvijeće položeno i kod spomenika u Parku branitelja, a sa zgrade Gradske uprave spušten je hrvatski barjak dug 22 metra.

Na štandarcu na Pjaci, uz intoniranje državne himne Lijepa Naša u izvedbi Gradske glazbe Split, podignuta je zastava Republike Hrvatske, a potom je u katedrali sv. Dujma služiti sveta misa.

Gradska glazba Split održala je promenadni koncert kroz Marmontovu ulicu, a potom preko Rive.