Članak

NEWS
12. prosinca 2019.

Božićni prijem nadbiskupa Barišića za ravnatelje škola

Tradicionalno božićno primanje za ravnatelje osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova kod splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića upriličeno je danas u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Uz ravnateljice i ravnatelje županijskih odgojno-obrazovnih institucija prijemu su nazočili i predstavnici Grada i Županije, te obrazovnih ustanova i agencija. U ime Grada Splita zahvalu domaćinu i čestitku nazočnima povodom nadolazećih blagdana uputila je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš. – U ovom predbožićnom vremenu prigoda je da osjetimo trenutak zajedništva, da propitamo svoje uloge i sa zahvalnošću se prisjetimo onih koji su ostavili trag na našem odrastanju, odgoju i obrazovanju, kazala je zamjenica Hrgović Tomaš pozvavši sve da osnaženi porukom Ivana Pavla II. hrabro i bez straha zajednički kroče kroz nove profesionalne i odgovorne izazove.

U ime organizatora prijema čestitku i poruke Božića uputio je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr.don Josip Periš: - Najvažnije je znati cilj i put koji vodi ka osmišljavanju života. Nepokolebljivo kročiti tim putem osnovna je životna mudrost koju imaju samo ponizni, kazao je mr. don Periš poručivši kako vjeronauk u školi pomaže djeci otkriti pravi cilj i pravi put te pridonosi općim ciljevima demokratske, humane škole. U ime ravnatelja nazočnima se obratio Đuro Baloević, ravnatelj OŠ. Vjekoslav Parać iz Solina, koji je uz prigodne čestitke istaknuo potrebu uspostave povjerenja i razumijevanja svih odgojno- obrazovnih djelatnika u prevladavanju posljedica štrajka kao i potrebu za umjerenim korištenjem suvremene tehnologije u školstvu koja ne smije biti nadomjestak za knjigu i cjelovitu odgojnu i duhovnu dimenziju.

Najupečatljivije poruke okupljenima uputio je mons. Marin Barišić kazavši kako je 'odgovor na poruku Božića ljubav i samo ljubav'. Podsjetio je na potrebu brige o bližnjima, ali i o svim ljudima: - O nama ovisi koliko će budućnost biti opečaćena  Isusovom dobrotom, kazao je mons. Barišić istaknuvši ulogu škole u odgoju i obrazovanju djece i mladih, ali i u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta i baštine. – Učitelji su produžena ruka obitelji, obvezuju vas kršćanska načela i vrijednosti koje dijele djeca i roditelji, poručio je okupljenima podvukavši dobru suradnju i podršku Crkve u cjelovitom odgoju i obrazovanju. 

Ovom prigodom uručene su zahvalnice OŠ. Lučac čije su učenice i učenici pjesmom uljepšali ovogodišnji prijem te Turističko-ugostiteljskoj školi koja je priredila prigodni domjenak.