Članak

NEWS
5. veljače 2022.

Akcija #ZaZeleniSvakiDan u Splitu – brinimo o okolišu, sačuvajmo obrtništvo

Subota u Splitu u znaku je akcije #ZaZeleniSvakiDan koju zajednički provode Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Grad Split, Hrvatska obrtnička komora, Udruženje obrtnika Split i Turistička zajednica Grada Splita. 

 

Promovirajući navike života bez plastike i ekološku svijest građana, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i gradonačelnik Ivica Puljak sa suradnicima, napravili su 'đir' Parazarom družeći se s građanima kojima su podijelili ekološke torbe za 'spizu', da bi se potom svi zajedno uputili na Prokurative. Ondje su, naime, građanima do 14 sati na usluzi splitski obrtnici, koji će besplatno obavljati manje popravke na donesenim predmetima. Na ovaj način akcija promovira ponovnu uporabu predmeta, odnosno reciklažu, ali i podsjeća da nezamjenjivu ulogu naših obrtnika, čije djelatnosti u okolnostima modernog života polako blijede. 

 

Kako bi sačuvali obrtničku djelatnost, osobito u centru grada, gradonačelnik Puljak najavio je još snažniju podršku Grada: - Naše ćemo obrtnike uključivati u brojne manifestacije, poput Tjedna cvijeća koji ćemo organizirati početkom proljeća, ali i sustavno kroz Plan upravljanja starom gradskom jezgrom, kako bismo ih ne samo zaštitili već i vratili u grad. Isto tako, poticat ćemo obrtništvo u centru grada i kroz novi Pravilnik o iznajmljivanju poslovnih prostora, kazao je gradonačelnik najavivši također ambiciozne planove Grada u pogledu odvajanja otpada i podizanja ukupnog ekološkog standarda.

 

Inače, Ministarstvo gospodarstva i održivog akciju #ZaZeleniSvakiDan provodi diljem Hrvatske s ciljem da se građanima ukaže na to da promjenom svakodnevnih navika svi zajedno možemo učiniti pozitivne korake u smanjenju štetnog utjecaja na klimu, okoliš i prirodu.