Članak

NEWS
28. studenog 2019.

50. obljetnica Splitske metropolije

Svečanom akademijom i studijskim danom u Nadbiskupskom ordinarijatu danas je u organizaciji Splitsko-makarske nadbiskupije i Katedre crkvene povijesti Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu započela proslava 50. obljetnice ponovne uspostave Splitske metropolije.

„Zalaganjem nadbiskupa Frane Franića i odlukom pape Pavla VI. grad Split je prije 50 godina ponovo u crkvenom smislu postao središte Dalmacije, a taj položaj znači i obvezu prema svima onima koji Splitu graviraju na ovaj ili onaj način.“, poručio je u svom pozdravnom govoru zamjenik gradonačelnika Nino Vela koji je u ime Grada Splita  i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare uputio čestitku povodom zlatne obljetnice Splitske metropolije.

Svečanost je započela obraćanjem splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolite mons. Marina Barišića koji je naglasio kako je ponovnom uspostavom Splitske metropolije 1969. godine ispravljena povijesna nepravda,  jer je Split, kako je rekao, puls hrvatske povijesti i kolijevka naše kulture te je zbog toga zaslužio da bude glavno crkveno središte u Dalmaciji. U ime Splitsko-dalmatinske županije svečarski skup je pozdravio župan Blaženko Boban, a akademiji su uz brojne crkvene velikodostojnike nazočili gradonačelnik Solina, Dalibor Ninčević i rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić. Čestitke povodom 50-te obljetnice na kraju je uputio predsjednik  Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić koji je kao i mons. Marin Barišić u vrijeme ponovne uspostave Splitske metropolije bio mladi bogoslov.

Nakon pozdravnih govora uslijedio je kratki video zapis o Splitskom metropoliji Petra Jurčevića i Josipa Dukića te predavanja prof. dr. Josipa Dukića „Od Salone do Splita“, prof. dr. Slavka Kovačića o temi „Splitska metropolija od splitskih sabora u X. st. do 1828.“, prof. dr. Miroslava Akmadže o odnosu Crkve i države (1960. – 1970.) i dr. Mile Vidović o ponovnoj uspostavi Splitske metropolije.

Program se odvijao uz glazbenu pratnju Komornog zbora bogoslova Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu pod vodstvom mo. don Ivana Urlića.