Članak

NEWS
5. srpnja 2019.

50 bicikla za 50 žena u projektu „Zaželi sretnu starost“

Pedeset ženskih gradskih bicikala predano je danas na korištenje pružateljicama usluga pomoći korisnicima u sklopu projekta Zaželi sretniju starost.

Ovime se olakšava mobilnost ženama koje svakodnevno skrbe o našim sugrađanima i dodatno unaprjeđuje projekt koji Grad Split uspješno provodi u suradnji s Centrom za socijalnu skrb, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Katoličkom udrugom za pomoć starijim i nemoćnim osobama Lovret. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara osobno se uvjerio u kvalitetu novih bicikala i izrazio zadovoljstvo što se na ovaj način, pored unaprjeđenja pružanja socijalnih usluga i podizanja kvalitete pružanja pomoći u zajednici, izravno utječe i na poboljšanje općeg sustava prometa u gradu: - Vi ste naša produžena ruka, iznimno sam ponosan na vas. Vjerujem da će vam ove bicikle olakšati posao. Koristite ih maksimalno, samo pazite u prometu, poručio je gradonačelnik korisnicama i dodao: - Ovime značajno olakšavamo ženama mobilnost, bržu i efikasniju skrb o našim potrebitim sugrađanima kojih je veliki broj i treba svima biti pri ruci. Ništa ovo nije slučajno već zasluga Ministarstva rada i socijalnog sustava, a potom i djelatnika u našoj resornoj službi koji sve to provode na terenu. Osim toga, sve ovo se savršeno uklapa u naša nastojanja da sustavno riješimo pitanje prometa u gradu. Nova 34 autobusa, sustav javnih gradskih bicikala na osam lokacija su sljedeći koraci kojima idemo u tom smjeru, podvukao je gradonačelnik Krstulović Opara koji je i sam pobornik korištenja bicikle kao praktičnog i ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva.

Pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, Magda Vrvilo, koja je sa svojim timom u svakodnevnom kontaktu s korisnicima i pružateljicama usluga, zadovoljna je suradnjom i rezultatima provedbe projekta, a najbolju ocjenu ipak su dale same žene koje su u ovom projektu pronašle poslovno i osobno ispunjenje. Preuzimanje bicikala ove vrijedne žene dočekale su s veseljem jer će, kako kažu, sada lakše i brže do doktora i po spizu pa će imati više vremena za proćakulati s ljudima koji su im već postali bliski kao dio obitelji.

Spomenimo kako je današnja dodjela bicikala dio provedbe projekta Zaželi sretniju starost koji se u cijelosti financira iz Europskog socijalnog fonda i ukupna mu je vrijednost 8.306.340,00kn. Na projektu koji traje 2 godine angažirano je 50 teško zapošljivih žena koje svoje usluge pomoći pružaju za 229 korisnika. Učinci projekta iznimno su pozitivni za sve uključene, a od danas 50 žena činit će pravi mali mobilni tim za pružanje pomoći onima kojima njihove usluge znače lakši i ispunjeniji život.