Članak

NEWS
15. siječnja 2021.

15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Članovima Konzularnog zbora, predsjednicima Vijeća, predstavnicima i predsjednicima udruga nacionalnih manjina, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, župan Blaženko Boban i predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar uputili su čestitku povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske:

Na današnji dan prije 29 godina Republika Hrvatska je priznata kao neovisna država od strane tadašnje Europske zajednice i drugih država. Tog povijesnog dana Hrvatska je potvrdila da njezina borba za samostalnost nije bila uzaludna, a višestoljetna težnja hrvatskog naroda napokon je dovela do cilja međunarodnog priznanja. Istoga datuma, šest godina kasnije, Republika Hrvatska je okončala i mirnu reintegraciju u ratu okupiranog hrvatskog Podunavlja.

Od samostalnosti i suverenosti, preko međunarodnog priznanja do današnje moderne i demokratske države i punopravne članice Europske unije i NATO saveza, Hrvatska je nažalost prošla težak put, utkajući u svoju obranu i slobodu mnoge ljudske i materijalne žrtve. Njih se danas s posebnim pijetetom i zahvalnošću sjećamo, nastavljajući graditi budućnost kakvu su sanjali prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i svi naši branitelji koju su za svoju Hrvatsku dali ono najvrijednije, svoje živote. 

Znanjem i domoljubljem, Hrvatska će, sigurni smo, kao i uvijek do sada, znati uspješno odgovoriti i na sve izazove koji su trenutno pred nama, ali i cijelom Europom i svijetom. Oslanjajući se na vlastite resurse, ali i snagu solidarnosti, zajedništva, očuvanja ljudskih prava te korištenjem mehanizama koje nam omogućava članstvo u Europskoj zajednici i međunarodnim institucijama, Hrvatska i svi njeni građani hrabro svladavaju teške izazove, gledajući s pouzdanjem u budućnost u kojoj ćemo svi zajedno moći živjeti bez straha od novih ugroza po ljudske živote, zdravlje i egzistenciju.

Stoga, ovim putem primite naše iskrene izraze poštovanja i zahvalnosti na Vaš neizmjeran doprinos uspostavi i razvitku Hrvatske, Splita i Dalmacije kao zemlje, grada i regije u kojima su različitosti najveće bogatstvo i pokretačka snaga. Uvjereni smo kako ćemo i nadalje zajednički nastaviti čuvati i promicati mentalitet i kulturu otvorenog srca, dijaloga, uvažavanja i suradnje koja otvara put društvenom i ekonomskom boljitku naše zemlje, a time još ljepšem i kvalitetnijem životu sviju nas.

U nadi i sa željom da veliku, jubilarnu obljetnicu ovog povijesnog dana dočekamo u tradicionalnom prijateljskom druženju, čestitamo Vama osobno i svim žiteljima našeg Grada i Županije Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.