Vijesti

: 22. 3. 2021.

„Grad kakav želim“: Prva Strategija razvoja grada Splita dokida improvizaciju i određuje smjer, građani uključite se!

Izrada „Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine“, koja predstavlja temeljni strateški akt i smjer razvoja grada, došla je do ključne faze, odgovaranja na pitanje „gdje želimo biti?“, a na što odgovor trebaju dati i građani Splita. Stoga je danas, u Hrvatskom domu, povodom uključivanja građana u proces izrade Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine, predstavljen dosadašnji rad na Strategiji u kojem je sudjelovalo više od 100 stručnjaka iz raznih područja koji je rezultirao izrađenom cjelovitom analizom stanja na više od 800 stranica teksta na temelju značajnog broja prikupljenih informacija iz niza javnopravnih izvora.

Uključenošću građana i prije same zakonski propisane faze javnog savjetovanja, Grad Split kao naručitelj, Sveučilište u Splitu kao izrađivač i lokalni koordinator Razvojna agencija Split - RaST žele naglasiti važnost participacije građana u samom procesu izrade Strategije radi čega će građani Strategiju više osjećati „svojom“.

- Ugovor o izradi strategije potpisali smo u Staroj gradskoj vijećnici, a danas u Hrvatskom domu predstavljamo ono što smo dosad učinili. I Stara gradska vijećnica i Hrvatski dom simboli su vremena iza nas, to su strategije svoga vremena koje danas baštinimo. Na nama je da izradom Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine stvorimo ulog u budućnost za naraštaje koji dolaze iza nas – rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara te pozvao građane: - Ispunite anketu i izrazite svoje želje, kakav grad želite u godinama što dolaze. Vaši su nam prijedlozi i odgovori, njih 6 i pol tisuća, dali izvrsne smjernice što želite na Žnjanu, što se pokazalo odličnim načinom ispitivanja vaših želja koje su uvažili arhitekti pri izradi konačnog rješenja, koje će, uvjeren sam, po dodijeli koncesije za to područje, konačno krenuti u realizaciju. Strategija je još važnija, sad je trenutak kad razgovaramo i odlučujemo o smjeru kojim svi zajedno idemo u narednim godinama i desetljećima – naglasio je gradonačelnik.

- Grad Split predugo nije realizirao svoje potencijale. U suradnji sa Sveučilištem u Splitu kao simbolom izvrsnosti, Strategija kao prvi ovakav dokument u povijesti grada dokida improvizacije i lutanja, daje smjer planskom razvoju i predstavlja iskorak za naredno desetljeće. Gradu Splitu treba iskorak i hrabrost, vizija i odlučnost te sustavnost i red. Budućem gradonačelniku pripremamo ključni dokument, kojeg on i buduće Gradsko vijeće moraju dovršiti, a koji će im biti temelj za rad. Zato pozivam još jednom građane da, prvi put u povijesti grada kada planiramo budućnost ovakvim dokumentom, participiraju u tome, daju svoje mišljenje i pomognu Sveučilištu, izrađivaču ove Strategije, u oblikovanju vizije i odgovora na pitanje „grad kakav želim“ – zaključio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić zahvalio se Gradu Splitu na ukazanom povjerenju u izradi ovog strateškog dokumenta iznimno važnog za budućnost grada kao i istaknuo izvrsnu suradnju svih sastavnica Sveučilišta u Splitu u radu na Strategiji obzirom da su upravo profesori i djelatnici Sveučilišta koji žive i rade u ovom gradu dosad napisali skoro 800 stranica teksta analize stanja i pri tom naglasio: - Vidite koliko prožimanje mladosti, entuzijazma, znanja i znanosti izvire iz našeg Sveučilišta koje želi podariti ono što je najbolje za Grad.

Prorektorica za znanost i inovacije Leandra Vranješ Markić dodala je kako su izvrsno visoko obrazovanje i izvrsna znanost temeljne su misije Sveučilišta, ali je isto tako i važna misija konkretan doprinos razvoju društva i gospodarstva i to je razlog zašto su se kolege sa svih sastavnica Sveučilišta zdušno prihvatile ovog posla i uložile svoje znanje i stručnost u razvoj što bolje strategije našega grada: - Prikupili smo značajan broj podataka za analizu stanja, izvrsno surađivali s našom Razvojnom agencijom Split - RaST, organizirali smo brojne fokus grupe s dionicima iz područja gospodarstva, javnog i civilnog sektora, a u tom cijelom procesu i uvažavali komentare našeg Partnerskog vijeća. Sve to bilo je iznimno važno za dobiti kvalitetan dokument u kojem smo dosada detektirali naše razvojne potencijale i potrebe – zaključila je Vranješ Markić.

Prezentaciju je održao koordinator Strategije Vinko Muštra koji je predstavio metodološki okvir izrade strategije, dosad odrađene korake, kao i one koji tek predstoje te naglasio kako je Strategija „ključni strateški dokument koji omogućava sustavno, odgovorno i ambiciozno planiranje budućnosti“. Muštra je još  jednom pozvao građane da riješe anketu koja će Sveučilištu pružiti ključne ulazne podatke o tome kako građani vide razvoj grada do 2030. godine: - Uključivanje građana je važan korak jer on predstavlja zaloga da će građani strategiju osjećati kao svoju i htjeti imati priliku u izvršenju njenih ciljeva.

Napomenimo kako Analiza stanja obuhvaća pregled svih područja života i funkcioniranja grada Splita prenesenih na skoro 800 stranica teksta i daje odgovor na pitanje gdje se grad Split trenutno nalazi. Najvažniji nalazi iz ovog opsežnog dokumenta izvučeni su u sažetoj analizi stanja koja je oblikovana u online brošuru i dostupna je svim građanima, na internetskoj stranici Grada Splita.

U kontekstu slogana Strategije „grad kakav želim“, rješavanjem online upitnika, građani mogu definirati ključne probleme i razvojne prioritete grada, kao i dati prijedlog vizije grada Splita 2030. godine. Anketa je dostupna na linku https://forms.gle/rLMvMgkWugKS3GTe8 , sve do 2. travnja.