Sjednice Poglavarstva  



19.05.2006.


Stanica gradske željeznice na Trgu Hrvatske bratske zajednice

   Splitsko gradsko Poglavarstvo danas je usvojilo Detaljni plan uređenja Trga Hrvatske bratske zajednice. Prema tom planu uz već postojeća zdanja županijske Policijske uprave, zgrade „Croatia osiguranja“ na Trgu bi se izgradila poslovna zgrada „Splitske banke“, ali i nova zgrada gradske uprave, čiji zaposlenici bi se u nju preselili iz „Banovine“. Time bi se konačno stekli uvjeti da se zgrada „Banovine“ prenamjeni i preuredi u hotel visoke kategorije.

   Detaljni plan je zasnovan na arhitektonskom rješenju iz 1981. godine, kojeg su izradili arhitekti Stanislav Mladinić i pok. Frane Gotovac. Na Trgu je predviđena gradnja podzemnih garaža sa 650 javnih parkirališnih mjesta i 536 mjesta namijenjenih korisnicima izgrađenih objekata. „S kućom Sukoišan u sklopu koje će se grditi 300 javnih parkirališnih mjesta, na ovom prostoru dobit će se i dio parkirališta koja mogu biti predmetom javno-privatnoga partnerstva"rekao je Branko Poljanić, član Poglavarstva zadužen za urbanizam. On je naglasio da je na trgu predviđena stanica gradske željeznice, koja će prometovati od Kopilice do Gradske luke. U podzemnom dijelu bit će izgrađen peron koji će biti povezan sa garažama. Izradu plana pokrenula je „Splitska banka“. Nakon što ga je usvojilo Poglavarstvo ga je proslijedilo na usuglašavanje Ministarstvu graditeljstva te županijskom Zavodu za urbanizam. Objašnjavajući da je riječ o formi jer su ista tijela taj plan razmatrala i u postupku usvajanja GUP-a Poljanić je kazao kako očekuje da bi se DPU mogao usvajati već na idućoj sjednici Gradskog vijeća krajem mjeseca.

Izbor najboljih ponuđača
   Poduzeće „Conart“ d.o.o. izabrano je među tri ponuđača (od pet pozvanih) kao najbolji ponuditelj radova za izradu izmjene i dopune DPU-a Zente. To poduzeće je sa ponudom od 74.000 kuna bez PDV-a bilo najjeftiniji, a time i najbolji ponuđač. Od 5 pozvanih, među četiri ponuđača Poglavarstvo je odabralo „Arhitektonski atelje Bego“ d.o.o. kao najboljeg ponuđača za izradu elaborata stanja i procjenu nekretnina i izradu studije za hotel osoba treće životne dobi u hotelu „Zagreb“. Odabrana ponuda je bila najjeftinija s visinom od 194 tisuće kuna sa PDV-om. Između pet pozvanih ponuđača Poglavarstvo je za izradu reambulacije geodetske podloge DPU-a područja Trstenik-Radoševac odabralo poduzeće „Geoprojekt“ d.d. sa ponudom od 65.600 kuna bez PDV-a. Za najpovoljnijeg ponuditelja za skidanje grafita u staroj gradskoj jezgri, između dvije tvrtke izabrano je poduzeće „Neir“ d.o.o. sa ponudom od 194.400 kuna bez PDV-a. Za radove na rekonstrukciji/gradnji javnoprometnih površina (dionica Ul. Pavla Rittera Vitezovića i Kukuljevićeve ul. i pješačke površine, s instalacijama vodovoda, kanalizacije i javnom rasvjetom, odabran je građevinski obrt „Jakić inženjering“ iz Lovreća, s ponudom od 1.358.331,28 kuna bez PDV-a. Za izgradnju kanalizacijske mreže Mejaši-Dragovode, između šest ponuditelja izabran je „Cestar“ d.o.o. sa cijenom od 403.588,18 kuna bez PDV-a. Između četiri pristigle ponude, od pet pozvanih poduzeća Poglavarstvo je za obavljanje nadzora nad izgradnjom Lovrinačke ulice, od Lovačkog puta do Vukovarske ulice, odabralo „Solin inženjering“ d.o.o. sa ponudom od 137.718 kuna bez PDV-a. Za geofizička mjerenja na parkiralištu u Svačićevoj ulici, između pet pozvanih odabrano je „Geoarheo“ d.o.o. iz Zagreba sa ponudom od 45.000 kuna bez PDV-a. Elektroradionica „Frane Bojčić“ odabrana je za radove na javnoj rasvjeti u Stobreču, u ulici Put Oršica i Klanci. Između četiri ponude, od šest pozvanih ponuđača, Poglavarstvo je odabralo ovu ponudu kao najjeftiniju u visini 87.137 kuna bez PDV-a. Poduzeće „Laser“ d.o.o. odabrano je između pet ponuditelja kao najjeftinije za održavanje fotokopirnih strojeva, fax aparata, usluga preslika te najam digitalnog fotokopirnog stroja, sa cijenom od 409,87 kuna.

   Za odabir izrađivača III faze 3D modela postojećeg stanja povijesne jezgre Splita Poglavarstvo je osnovalo povjerenstvo, a planirana visina vrijednosti radova je 199.999 kuna. Za radove laserskog čišćenja sjevernog pročelja Zlatnih vrata, prihvaćen je dodatni ugovor sa poduzećem „Neir“ d.o.o. u vrijednosti 626.880 kuna bez PDV-a. Osnovano je i povjerenstvo koje će izvršiti odabir projekata udruga hrvatskih branitelja grada Splita. Sukladno međusobnom dogovoru udruga u sastav povjerenstva su ušli Jelena Franović, Franjo Šoljić, Mirko Ramljak, Duje Vlastelica, Davor Karninčić, Frane Rogulj i Petar Vulić. S tim u vezi odmah je i raspisan poziv udrugama za prijavu njihovih projekata. Sukladno zaključku iz studenog 2005. godine Poglavarstvo je usvojilo ugovor kojim se organizacija i provođenje natječaja za izradu idejnog rješenja Spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata povjeravaju Hrvatskoj udruzi likovnih umjetnika Split. Naručitelj, odnosno grad Split natječajem dobiva prvonagrađeno rješenje i obeštećena rješenja da se s njima koristi. Grad je pritom utvrdio natječajni program i financira provođenje natječaja. Ugovorena vrijednost poslova iznosi 139.000 kuna bez, odnosno 183.640 kuna sa PDV-om.

   U nastavku sjednice Poglavarstvo je utvrdilo radno vrijeme prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo u dane predstojećih državnih blagdana, koji „padaju“ u razdoblju turističke sezone. Tako za Tijelovo (15. lipnja), Dan antifašističke borbe (22. lipnja), Dan državnosti (25. lipnja), Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (5. kolovoza), Velika Gospa (15. kolovoza) i Dan neovisnosti (8. listopada) prodavaonice i druge trgovine mogu raditi u okviru dopuštenog radnog vremena koje se odnosi na nedjelju. Poglavarstvo je brodaru „Bura line&off shore“ dalo koncesiju za prijevoz putnika  na lokalnoj sezonskoj liniji Split – Slatine i to u vremenu od 5. lipnja do 25. rujna. Ujedno, grad će koncesionaru doznačiti sukcesivno 50.000 kuna kao potporu, s tim da će se od tog iznosa odbiti 5.000 kuna koncesijske naknade. Poglavarstvo će nabaviti dvije grafičke stanice (ukupne vrijednosti ne veće od 28.000 kuna) za realizaciju projekta „Geografski i informacijski sustavi“ I faza razvoja. Jednu stanicu će koristiti Odsjek za geodeziju gradske uprave, a drugu Područni ured za katastar DGU RH. Također, za potrebe protokola će se nabaviti jedan PC-notebook, čija cijena ne bi prelazila 12.000 kuna. Poglavarstvo je utvrdilo i Listu prvenstva za dodjelu radnih prostora – ateliera na korištenje samostalnim umjetnicima. Riječ je o realizaciji poziva Službe za kulturu iz prosinca 2005. godine na koji se javilo 35 kandidata. Podijeljeno je 28 prostora, dok sedam kandidata nije zadovoljilo uvjete. Potom je Kazalištu lutaka odobrena nabava sustava gašenja požara inertnim plinom čija je vrijednost 119.500 kuna bez, odnosno 146.000 kuna sa PDV-om. Industrijskom dizajneru Oskaru Kogoju je pak isplaćeno 110.000 kuna na ime autorskog honorara za izradu Dioklecijanovog sarkofaga. Sredstva će biti isplaćena iz doniranih sredstava „Coratia osiguranja“ d.d.. Splitsko-dalmatinskom Društvu za celijakiju odobreno je 10.000 kuna kao pomoć za adaptaciju i izgradnju kuhinje, koju će urediti u prostorijama Društva u Ban Mladenovoj 9. Na kraju, Poglavarstvo je prihvatilo pokroviteljstvo nad kvalifikacijskim turnirom seniorskih reprezentacija u ragbiju „Croatia rugby7's 2006“. Turnir se održava 27. i 28. svibnja, a sudjeluje 10 europskih reprezentacija: Portugal, Italija, Hrvatska, Andora, Nizozemska, BiH, Mađarska, Luxemburg, Izrael i SiCG. U svrhu podrške organizaciji grad je odobrio i pomoć od 20.000 kuna.

   Na uobičajenoj press konferenciji koja se održava nakon svake sjednice Poglavarstva gradonačelniku je bilo upućeno samo jedno pitanje. Ono se odnosilo na izbor ravnatelja Kazališta mladih, s čim u vezi je u medijima objavljeno nesuglasje između članice Poglavarstva zadužene za kulturu Tamare Visković i predsjednika Gradskog vijeća Željka Jerkova. Naime, Visković smatra da se o prijedlogu kandidata mora izjasniti i Poglavarstvo. Gradonačelnik je na upit o tome kazao kako nije predviđeno da se Poglavarstvo izjašnjava o izboru ravnatelja Kazališta mladih.

Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Prostorni plan
 

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Poglavarstva grada Splita.