Sjednice Poglavarstva  23.03.2007.

Braniteljskim udrugama 375 tisuća kuna

   Splitsko gradsko Poglavarstvo danas je odobrilo 375.000 kuna za potrebe aktivnosti udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Tako je za potrebe Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, Udruge roditelja poginulih branitelja i udruge Udovica hrvatskih branitelja Poglavarstvo izdvojilo 350.000 kuna za socijalnu skrb, medicinsku rehabilitaciju, novčanu pomoć u nabavi invalidskih pomagala, obilježavanje dana pogibija hrvatskih branitelja, posjete bojišnicama i svetištima, pomoć djeci bez oba roditelja, socijalizaciju i poboljšanje kvalitete života udovica i djece. Također, udruzi roditelja poginulih branitelja za sufinanciranje troškova Duhovne obnove koju provodi velečasni Zlatko sudac odobreno je 10.000 kuna, a za istu svrhu splitskom ogranku udruge branitelja – dragovoljaca 15.000 kuna. Poglavarstvo je, zbog teške financijske situacije, dodijelilo i 15.000 kuna Šesnić Katarini za troškove liječenja i operacije.

   U nastavku sjednice Poglavarstvo je između pet ponuda, za izradu UPU-a stambenog naselja Stobreč, izabralo onu Centra za prostorno uređenje i arhitekturu d.o.o. iz Zagreba, sa cijenom od 160.000 kuna bez PDV-a. Za najpovoljnijeg ponuđača za izradu i montažu vanjske stolarije na istočnoj fasadi palače Skočibučić, između pet ponuda izabrana je ona „SANI comerce“ d.o.o. sa cijenom od 96.145 kuna bez PDV-a. Ponuda „Geoprojekta“ d.d., sa cijenom od 18.300 kuna bez PDV-a, izabrana je pak kao najpovoljnija z izradu idejnog rješenja za prilaz stambenoj zgradi na Pazdigradu uz Lovrinačku ulicu. Građevinskom obrtu „Jakić inženjering“ iz Lovreća priznati su dodatni – nepredviđeni troškovi, u iznosu od 32.237,20 kuna bez PDV-a (20,6 posto vrijednosti radova iz osnovnog ugovora), a zbog radova na privremenoj signalizaciji prometa za vrijeme izvođenja radova na izgradnji priključka na kanalizacijsku mrežu zgrade Gradske uprave (“Banovina“). Prihvaćeno je i da se preraspodjele proračunska sredstva u resoru komunalnih djelatnosti, na način da se sa stavke uređenja Vukovarske ulice „skine“ 4,8 milijuna kuna i da se ta sredstva preusmjere na stavku „Brodarica – DIOKOM ISTOK“.

   Na
sjednici je donesena i odluka o plaćanju 2854 US dolara  svrhu plaćanja članarine za 2007. godinu Organizaciji gradova svjetske kulturne baštine. Ova organizacija je osnovana 1993. godine u Maroku i okuplja 225 gradova iz cijelog svijeta. Povijesna jezgra Splita s Dioklecijanovom palačom na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine upisana je 1979. godine. Donesena je i odluka da se zaposlenicima Gradske uprave, ustanova predškolskog odgoja, ustanova u kulturi i Javne vatrogasne postrojbe odobri prigodni dar u novcu za 2007. godinu u iznosu od 2000. kuna. Isplata će se izvršiti dvokratno – po tisuću kuna za Uskrs i Božić. Potom je zaključeno da se Državnom arhivu u Splitu preda arhivska građa trajne vrijednosti. Riječ je o arhivskoj građi „gradiva arhitektura“ Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, a koja se nalazi u podrumu zgrade Iza Vestibula 4. Sukladno Rješenju o osnivanju i imenovanju Stručnog tijela za utvrđivanje osnovanosti zahtjeva za postavljanje reklamnih, izložbenih, informativnih i tehničkih sadržaja na području Splita Poglavarstvo je dalo suglasnost poduzeću „Profectus“ d.o.o. za postavljanje reklamnog platna na zaštitnoj mreži skele hotela „Marjan“. Riječ je o platnu  površine 25,72 x 24 metra , koji će sa tri strane prekrivat hotel, što je ukupno 1.851,84 m2 . Sukladno tome visina naknade iznosi 9.259,20 kuna za razdoblje od 22.ožujka do 22. travnja ove godine.

U Splitu metar ulice skuplji od metra autoceste
   „Cijena građevinskog zemljišta u Splitu je dovela do kaotičnog stanja i nemogućnosti izgradnje komunalne infrastrukture, što rezultira blokadom razvoja grada“ izjavio je danas, nakon sjednice Poglavarstva, gradonačelnik Zvonimir Puljić , navodeći da se zahtjevi nekih zemljovlasnika, za otkup zemljišta za izgradnju gradskih ulica iznose i do 600 eura po kvadratnom metru. Govoreći o nelogičnosti sadašnjeg načina obračuna i odnosa prema gradnji gradske infrastrukture, gradonačelnik Puljić je spomenuo kako u Varaždinu, primjerice, metar četvorni zemljišta stoji 15 eura. „Nama u Splitu za izgradnju prometnice od helidroma uz Zajčevu do Bušićeve, vlasnik traži 600 eura za metar četvorni. Cesta za novo rodilište stajat će nas 40 milijuna kuna. U gradski proračun, na ime komunalnog doprinosa od rodilišta, uprihodili smo sedam milijuna. To znači da za ostalih 33 milijuna trebamo posegnuti u fiskalne prihode“ ističe Puljić. Pojašnjavajući dalje, on navodi kako je apsurdno to što je u Splitu cijena zemljišta za izgradnju višekatnice jednaka onoj za izgradnju prometnice. Cijena metra četvornog stana u Splitu kreće se od 2.000 do 2.700 eura. „Za ceste koje smo uvrstili u program izgradnje i koje moramo izgraditi, ne preostaje nam ništa drugo nego se dovijati i pokušati uvjeriti vlasnike zemljišta da nam prodaju po primjerenijim cijenama, a da ne razbijemo proračun. Za one prometnice koje nismo planirali izgraditi zainteresiranim investitorima nudimo da Gradu, prije nego počnu graditi objekt, prodaju dio zemljišta koji ulazi u trup ceste za 70 eura po metru četvornom. Jedino tako će se ta cesta moći graditi“ kaže splitski gradonačelnik.

Hrvoje Marušić ne predstavlja Velo Misto
   Zamoljen da prokomentira izjavu Hrvoja Marušića, vijećnika Velog mista, da će oni kao HDZ-ov partner „srušiti“ Poglavarstvo zbog lošeg rada, splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić je izjavio da „Hrvoje Marušić ne predstavlja Listu Veloga Mista“ te da će „o njegovim navodima razgovarati s predsjednikom Liste Silvanom Bralićem“.

   „Marušić ozbiljno griješi kada Poglavarstvo optužuje da blokira darovanje zgrade Srednje obrtno – tehničke škole Gradu. Nitko tu ništa ne daruje nikome osim grada. Grad je donirao zemljište za izgradnju te škole i to nije mali dar“ ističe Puljić, navodeći kako je gradnja srednjih škola obaveza županije, a ne grada, u čije obaveze spadaju osnovne škole. S tim u vezi je najavio da će grad još ove godine započeti izgradnju osnovne škole Žnjan – Pazdigrad.

Riva
će biti gotova do Sudamje
   Član Poglavarstva zadužen za urbanizam, Branko Poljanić, danas je garantirao da će splitska Riva biti spremna za svečanosti u povodu Dana grada, ako konzervatori odluče zatrpati arheološko nalazište s temeljima jugozapadne kule, pronađeno otkopavanjem splitske Rive. On je međutim dodao kako konačna odluka o tome kako će se riješiti pitanje iskopina još nije donesena, te da se to očekuje idućeg tjedna. „Ukoliko nalazište ostane otvoreno, ostatak Rive će se dovršiti prema planu. Procesija u čast sv. Duje će tako proći novouređenom šetnicom, a „nezavršeni“ dio će biti ograđen. Prema Poljaniću riječ je o manjem dijelu Rive na potezu od Podruma do Voćnog trga uz pročelje Dioklecijanove palače.

   Poljanić je najavio i da će sustav signalizacije povijesne jezgre biti dovršen do početka turističke sezone. „Ovih dana očekujemo izvedbeno rješenje dizajna sustava kojeg izrađuje autorski tim Studia Grbac, a kako bismo mogli krenuti u javnu nabavu sustava. Postupak nabave ćemo provesti po hitnom postupku kako bi informacijski panoi u jezgri mogli biti postavljeni na vrijeme“, kazao je Poljanić, u povodu odluke Poglavarstva o osnivanju stručnog povjerenstva koje će nabavu provesti. Za postavljanje novih dizajnerskih ploča u jezgri u gradskom proračunu je već osigurano 1,2 milijuna kuna.


Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Prostorni plan
 

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Poglavarstva grada Splita.