Sjednice Poglavarstva  



16.06.2006.


Split postaje član International Association Cities & Ports

   Na današnjoj sjednici gradsko Poglavarstvo je odlučilo da se Split učlani u međunarodnu udrugu luka i gradova „International Association Cities & Ports, čije je sjedište u Francuskoj. „U ovu udrugu učlanjeno je 270 gradova iz cijeloga svijeta, te brojne lučke uprave i strukovne organizacije. Iz Hrvatske su članovi Dubrovnik i Rijeka. Članstvo je važno jer Split ima velike ambicije u turizmu i razvoju luke, pa su nam stoga iskustva drugih gradova izuzetno važna“ kazao je dogradonačelnik Ivan Kuret. On je pojasnio da će suradnjom unutar ove organizacije Split pronaći odgovarajuće rješenje za uređenje istočnog dijela Gradske luke i za Sjevernu luku koja je u razvojnom zamahu. „Posebna pozornost posvetit će se i cruising turizmu, jer su brodovi na kružnim putovanjima sve veći i njihov prihvat u lukama tehnički postaje sve zahtjevniji. Članstvom Split ujedno pokazuje da je orijentiran moru i kako misli na svoju budućnost“ zaključio je Kuret. Godišnja članarina iznosi 4.210 eura.

   Na sjednici je imenovano povjerenstvo za odabir tvrtke koja će obnoviti fasadu na Prokurativama. „Poglavarstvo je već donijelo odluku o uređenju Prokurativa te obvezalo „Stano – upravu“ da taj posao i obavi. Pošto je riječ o velikom i skupom zahvatu, odlučili smo prvo urediti fasadu zbog sadržaja koji će se događati na Prokurativama“ kazao je član Poglavarstva zadužen za urbanizam Branko Poljanić. Prema njegovim riječima, „Stano – uprava“ će nastaviti s pripremama za potpuno preuređenje objekata na trgu. U najlošijem stanju su krovišta objekata čija će rekonstrukcija najviše stajati.
   Danas je između pet ponuda za izradu izmjena i dopuna DPU-a jugoistočnog dijela područja Visoka, odabrana ona Instituta za građevinarstvo – poslovni centar Split, sa cijenom od 88.000 kuna plus PDV i rokom izrade od 30 dana. Za izvođenje geofizičkih mjerenja na lokaciji Split – Prokurative, između pet ponuda odabrana je ona zagrebačkog poduzeća  „Geoarheo“ d.o.o. sa visinom od 42.090 sa PDV-om. Stručni nadzor nad radovima na rekonstrukciji javno prometnih površina (ulica P.R. Vitezovića i Kukuljevićeva i pješačke površine, s instalacijama vodovoda, kanalizacije i javnom rasvjetom, vršit će poduzeće „Obelisk“ d.o.o. koje je između pet ponuditelja predložilo najnižu cijenu od 16.500 kuna plus PDV. Projektni biro „Damjanić“ izabran je pak između tri natjecatelja za izradu idejnog i glavnog projekta sa komunalnom infrastrukturom za prometnicu Marjanski put, sa cijenom od 142.862. kune sa PDV-om i rokom izrade od 20 dana. Isti biro je izabran i za izradu idejnog i glavnog projekta sa komunalnom infrastrukturom za prometnicu istočni pristup KBC „Firule“. Između tri ponuditelja PB „Damjanić“ je ponudio najnižu cijenu u iznosu 190.000 kuna bez PDV-a. Poduzeće „Comware Split“ d.o.o. je izabrano između četiri natjecatelja za nabavku dviju grafičkih stanica (za potrebe vođenja anagrafa ulica i zgrada) te jednog PC note booka za potrebe protokola. Ponuđena cijena je 25.795 kuna bez PDV-a.

   Poglavarstvo je danas usvojilo odluku o davanju u najam stana u vlasništvu Grada dr. med. Spec. Daliboru Letici, kao osobi od posebnog interesa za grad Split. Budući da dr. Nikola Miličić, sukladno odluci poglavarstva iz 2004. godine nije sklopio ugovor sa KBC-om a ugovor je sklopljen sa kardiokirurgom Leticom, koji je zaposlen u Specijalnoj bolnici za kardiovaskularne bolesti „Sveta Magdalena“ Poglavarstvo je odlučilo preinačiti traniju odluku i dodijeliti stan Letici. Riječ je o stanu u „žnjanskim blizancima“ površine 60,17 m2 . Na privremeno korištenje dodijeljen je i stan u Mosećkoj 72, površine 62,92 m2 , udruzi „Lastavice“ koja zbrinjava i osamostaljuje mladež bez adekvatne roditeljske skrbi i osobe s teškoćama u razvoju. Udruga je osnovana 2000. godine, a grad joj je već dao poslovni prostor na istom kućnom broju površine 72 m2 . Poglavarstvo je odobrilo i besplatno korištenje prostora na tvrđavi Gripe u svrhu organiziranja koncerta Ramba Amadeusa 24. lipnja. Poduzeću „Piano“ d.o.o., kao koncesionaru Festivala zabavne glazbe Split 2006., odobreno je privremeno korištenje Trga Republike, Trga Franje Tuđmana i Obale Hrvatskog narodnog preporoda. Riječ je o ukupno 1000 m2 površine i to od 29. lipnja do 11. srpnja, a bez novčane naknade. Poglavarstvo je obnovilo u suglasnost na privremeno korištenje stambenih objekata u kompleksu Vila Dalmacija, a za potrebe Hrvatskog narodnog kazališta, radi smještaja angažiranih kazališnih umjetnika i drugih suradnika i gostiju. Dato je i odobrenje za smještaj umjetnika u Studentskom domu za potrebe „52. Splitskog ljeta“ i to u razdoblju od 15. lipnja do 15. kolovoza ove godine. Poglavarstvo je na kraju dalo i pozitivno mišljenje o Programu i Financijskom planu 52. Splitskog ljeta. Za tu manifestaciju Grad je u proračunu osigurao 1,3 milijuna kuna. Planom je predviđeno da će se za program utrošiti 3,95 milijuna kuna, za troškove organizacije 2,4 milijuna, odnosno ukupno 6,35 milijuna kuna. Pritom će se iz proračuna (RH, Županije, Grada Splita, Trogira, Kaštela i Hrvatske turističke zajednice uprihodovati 4,46 milijuna kuna (70,20 posto), a od sponzora, prodaje ulaznica i TZ Grada, te snimanja 1,89 milijuna kuna (29,80 posto).

   Po završetku sjednice novinari gradonačelnika pitali kakva je sudbina DES-a. „Natječaj za izbor novog direktora DES-a bit će raspisan već idućeg tjedna jer je obveza Grada, kao jednog od vlasnika te ustanove, pronaći osobu koja će je moći voditi“ kazao je gradonačelnik Puljić, dodavši kako nema dvojbe da će Grad u DES-u nastaviti izvršavati i svoje financijske obveze. On je odbacio tvrdnje da se invalidima u DES-u dijele otkazi ustvrdivši da je riječ o neproduživanju ugovora o radu, te da je to logičan postupak vd. Ravnateljice koja nema ovlasti za drugu odluku. Pritom je naglasio kako nema bojazni da DES izgubi status ustanove. "U DES-u nema otkaza. To je kriva interpretacija. Dogodilo se to da privremeni direktor nije sklapao ugovore na neodređeno vrijeme s radnicima, što je i logično te da su ti ugovori prestali važiti" kazao je Puljić. Pojasnio je da će se novim natječajem dobiti adekvatna osoba, a da imenovanje inženjera Anđelka Ercegovića nije moglo proći jer se za mjesto ravnatelja traži osoba društveno obrazovnog usmjerenja. Član Poglavarstva zadužen za komunalne poslove Marijo Lovrinčević izvijestio je novinare da su dovršeni su radovi na izgradnji kanalizacije za fekalne i oborinske vode na Meštrovićevom šetalištu, na Mejama, a koji su započeti u svibnju. „Taj dio Splita do sada uopće nije imao kanalizacijskog sustava, a oborine koje su se slijevale s Marjana često su znale poplaviti i Vilu Dalmaciju. O kolikoj količini oborina se radi najbolje govori podatak da je promjer cijevi koja prikuplja oborine čak 80 centimetara “ rekao je Lorvinčević. On je naglasio da je izgradnjom novog kanalizacijskog sustava omogućeno je i buduće priključivanje novih objekata te Vile Dalmacija nakon rekonstrukcije njezina kanalizacijskog sustava.


 

Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Prostorni plan
 

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Poglavarstva grada Splita.