Sjednice Poglavarstva  29.09.2005.


Uklanja se šarenilo reklama iz gradske jezgre

   Odluke o uklanjanju reklama i uspostavi novog standarda za tende i suncobrane u staroj gradskoj jezgri i na Rivi obilježili su današnju sjednicu splitskog Poglavarstva. Realizirajući najavljene promjene izgleda grada Poglavarstvo je danas izmijenilo odluku o komunalnom redu, tako da se uklanja šarenilo reklama sa zdanja u gradskoj jezgri, a u cilju da se Split učini što privlačnijim gostima koji ga posjećuju. Postojeće reklame se moraju ukloniti u roku 60 dana, a novi natpisi se moraju postaviti unutar okvira ulaznih vrata, izloga ili prozora zgrade. Prema riječima Branka Poljanića, člana Poglavarstva zaduženog za urbanizam, poradit će se i na vizualnom rješenju da na početku svake ulice bude objava svega što se u njoj nalazi. Potom je usvojena Studija urbane opreme Povijesne jezgre grada, vezano za izmjene tendi i suncobrana, a koju je izradilo poduzeće T.U.T.I. d.o.o. iz Splita, kojim se predviđa da tende i suncobrani imaju obilježja boja grada. Sa svih tendi i suncobrana će se skinuti reklame i ostaviti natpisi lokala, Koristit će se tri temeljne boje: krem bijela, plava i crvena, kao boje koje obilježavaju grad, more i Hrvatsku. Na te osnovne boje će ići razne kombinacije. Tako će se na Rivi, do konačnog uređenja, koristiti kombinacije plave i krem bijele. U gradskoj jezgri pak krem bijela sa crvenim, odnosno bordo i zlatnim porubima. U širem bi se prostoru mogle koristiti još žuta (boja sunca i brnistre), te lila, boja lavande. Za držače bi se mogla uzeti crna, kao boja splitske nošnje. U cilju provedbe ove studije, rađene, između ostalih, u suradnji s Ministarstvom kulture – Upravom za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskim odjelom u Splitu, Poglavarstvo je zadužilo Službu za upravljanje nekretninama – Odsjek za javne površine i pomorsko dobro da pripremi akte kojima se omogućava njena realizacija.

   Potom je izmijenjena Odluka o javnim parkiralištima, čime se uvelo „dopunsku naknadu“ kao prekršajnu kaznu za prekoračenje dopuštenog vremena parkiranja. Ona je do sada prosječno iznosila 28,5 kuna (hrvatski prosjek 59,35 kuna), a sada će se prema prekoračenju od 60, 120 i više od 120 minuta prekoračenje naplaćivati od 15, 45 do 90m kuna. Uvode se i druge kazne u visini od 60 kuna. U nastavku je pokrenut postupak za raspisivanje natječaja  za urbanističko arhitektonsko rješenje prostora omeđenog Svačićevom, Manđerovom, Kninskom i Ćiril Metodovom ulicom. U cilju izgradnje novog rodilišta Poglavarstvo je Splitskoj bolnici dalo pravo građenja na prostoru Zarazne bolnice, Mrtvačnice, garaže, trafo stanice i dvorišta unutar KB Firule površine 51 tisuća m2, te dio prometnice Put iz Nove bolnice površine 500 m2 .

   Kao potpora akciji „Da zrele godine budu zlatne“ Poglavarstvo je udruzi MI odobrilo besplatno korištenje Obale Hrvatskog narodnog preporoda (ispred Zagrebačke banke), u subotu 1. listopada, u vremenu od 10,00 do 12,00 sati. Potom je prihvaćeno sklapanje Sporazuma o korištenju sportske dvorane u objektu Put Brodarice 6. vlasništvo „Diokom Novi“, za sportske aktivnosti ASK „Split“. Temeljem tog Sporazuma Grad će platiti zaostatke za korištenje dvorane te za njeno korištenje do kraja godine. Za zakup prostora površine 802 m2 Grad će plaćati 5 eura/m2 plus PDV, što iznosi 4892,20 eura mjesečno. Istovremeno je imenovano Povjerenstvo za uređenje podtribinskog prostora na Gradskom stadionu u Poljudu, za čijeg predsjednika je imenovan član Poglavarstva zadužen za sport Igor Boraska. Na kraju „sportskih tema“ prihvaćen je tekst poziva za predlaganje javnih potreba u sportu grada Splita za 2006. godinu, koji će biti objavljen u „Slobodnoj Dalmaciji“ i na web stranicama grad: www.split.hr.

Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Prostorni plan
 

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Poglavarstva grada Splita.