Sjednice Poglavarstva  



11.05.2007.


Utvrđen Prijedlog Urbanističkog plana uređenja područja Sirobuje

   Splitsko gradsko poglavarstvo danas je usvojilo Prijedlog Plana uređenja Sirobuje, kojim se omogućuje legalizacija glavnine bespravno sagrađenih obiteljskih kuća na tom području. Prijedlog Plana je utvrđen nakon provedene javne rasprave, a njegovo donošenje pruža mogućnost vlasnicima ilegalno izgrađenih objekata da ishode lokacijske i građevinske dozvole. „U javnoj raspravi je istaknuto 70-tak primjedbi. Donošenjem  Plana značajno će se popraviti danas loše i kaotično stanovanje u tom dijelu grada te omogućiti izgradnja dijela poslovnih sadržaja“ kazao je Branko Poljanić , član Poglavarstva zadužen za urbanizam. Planom bi se trebali legalizirati svi objekti koji nisu na infrastrukturnim koridorima, ili u zelenoj zoni. Na tom dijelu grada izgrađeno je 600-tinjak obiteljskih kuća s 1500 stanova. U cijelom naselju s dozvolom su podignuti tek crkva i kompleks u kojemu je sjedište gradskog kotara, pošta i ambulanta, a 11 obiteljskih kuća sagrađenih prije 1969. godine legalizirano je sukladno zakonu kojim su se legalizirali objekti podignuti do 1968. godine. Prema Poljanićevim riječima, neće se moći legalizirati tek jedan posto izgrađenih objekata. Na neizgrađenom dijelu naselja predviđena je izgradnja poslovnih i mješovito stambenih sadržaja. Između ostalog jedne osnovne i srednje škole te vrtića i jaslica. Dovršit će se crkva i pastoralni centar, a izgradit će se i benzinska stanica uz južni kolnik Vukovarske ulice. Planom je predviđena i gradnja sportske dvorane te otvorenih sportskih igrališta i jedne poslovne zgrade. Uređenjem i urbanim opremanjem postojećeg prostora ispred crkve bit će izgrađen i središnji trg naselja. Prijedlog Plana je izradio Građevinsko-arhitektonski fakultet u Splitu, a Poglavarstvo ga je proslijedilo na pribavljanje suglasnosti i mišljenja u Upravni odjel za urbanizam i zaštitu okoliša Ureda državne uprave Splitsko dalmatinske županije te Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, nakon čega će biti proslijeđeno Gradskom vijeću na konačno usvajanje. Poljanić je najavio da će prema modelu već prihvaćenih planova istočnih dijelova grada (Mejaša, Dragovoda i sada Sirobuje), koji su bespravno rasli od kraja 60-ih godina, početi izrada planova najistočnijih dijelova grada Kila i Šina.

   U nastavku sjednice donesena je odluka o plaćanju komunalnog doprinosa za izgradnju školske sportske dvorane OŠ „Mejaši“. Riječ je o iznosu od 758.073,53 kune, što predstavlja trećinu ukupnog iznosa od 2.358.479,70 kuna, odnosno sa pripadajućom kamatom od 5 posto godišnje 2.464.837,44 kuna.
   Potom je usvojen izvještaj o realizaciji uređenja kupališta i poslovanja poduzeća „Bačvice plaža“ d.o.o. u Splitu za 2006. godinu i Plan poslovanja za 2007. godinu.
   Poduzeće „Dalmar“ d.o.o. sa ponudom od 130.450 kuna bez PDV-a odabrano je za izvođača radova na sanaciji krovišta objekta u Uvali baluni 1, kojeg koristi Jedriličarski klub „Mornar“.

   Poglavarstvo je utvrdilo i Prijedlog Plana aktivnosti na unapređenju Park šume „Marjan“, kojeg je proslijedilo Gradskom vijeću. Plan je izradila Javna ustanova za upravljanje park šumom. Njime se, između ostalog, u idućem petogodišnjem periodu planira otkup zemljišta na rubnom području park šume, kako bi se spriječila daljnja gradnja na Marjanu, koja već ugrožava šumu. Kako je izvijestila resorna članica Poglavarstva Tamara Visković , a pozivajući se na Zakon o zaštiti prirode, grad će se dogovoriti s Ministarstvom obrane o premještanju vojske izvan područja park šume. Naime, zakonom nije dopušteno u zaštićenim područjima izvođenje vojnih aktivnosti kojima se mogu ugroziti prirodne vrijednosti. Do kraja ove godine planira se uređenje platoa ispred Zoološkog vrta, kao i postavljanje ograde oko dijela šume. Ove godine će se urediti i protupožarni put od crkvice svetog nikole do Ulice Vatroslava Lisinskog, a uz Ulicu Vladimira Nazora će se urediti parkiralište. Također, do kraja 2008. godine planira se i uređenje Botaničkog vrta. Na sjednici je udovoljeno i molbi Udruge dragovoljaca HRM-a za sufinanciranje posjete mjestu Morin u Boki Kotorskoj, gdje su bili zatočeni hrvatski dragovoljci iz Domovinskog rata i hrvatski državljani. Za posjet koji će se održati 25. i 26. svibnja Poglavarstvo je udruzi odobrilo 10.000 kuna.

   Po
završetku sjednice Poglavarstva, odgovarajući na pitanja novinara, član Poglavarstva zadužen za urbanizam, Branko Poljanić, je najavio da će do ponedjeljka, 14. svibnja, biti dovršeno postavljanje nosača za tende na Rivi i to od Marmontove ulice do Voćnog trga. „Nakon toga će se početi postavljati stolovi i stolice, a do kraja idućeg tjedna bi trebali biti postavljeni i preostali nosači tendi do ulaza u podrume Dioklecijanove palače“ rekao je Poljanić. Upitan o otkupu stolova i stolica, Ronald Rejo, član Poglavarstva zadužen za komunalne poslove, je kazao da ih još nijedan vlasnik kafića nije otkupio. Na to je Slavica Radić, članica Poglavarstva zadužena za gospodarenje gradskom imovinom, kazala da se još ni s jednim od vlasnika kafića nije sklopio ugovor o najmu prostora na Rivi radi postavljanja štekata, odnosno kupoprodajni ugovor za opremu. Grad će vlasnicima kafića prodati 252 stola i 1.008 stolica, koji su obavezni kupiti nove tipizirane modele. Svaki stol stoji 1.586 kuna, a stolica 1.140 kuna. Kupci će ih moći otplaćivati obročno, 18 mjeseci. Svaki štekat imat će 9 stolova i 36 stolica, a obnovljena Riva će imati pet štekata manje, zbog arheoloških nalaza. Najam kvadratnog metra radi postavljanja štekata, vlasnici ugostiteljskih objekata Gradu će plaćati 100 kuna mjesečno.


Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Prostorni plan
 

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Poglavarstva grada Splita.