Sjednice Poglavarstva  10.12.2005.


Utvrđen prijedlog Generalnog
urbanističkog plana grada Splita

   Na današnjoj 35. sjednici gradskog Poglavarstva utvrđen je Prijedlog Generalnog urbanističkog plana grada Splita. Član Poglavarstva zadužen za urbanizam istakao je da se novi GUP donosi nakon 27 godina. Napominjući da će Prijedlog biti upućen na usuglašavanje u nadležna ministarstva i državne urede kazao je kako očekuje da će konačni prijedlog biti prije kraja godine proslijeđen Gradskom vijeću na usvajanje.Podsjetio je da je Prijedlog bio na javnoj raspravi od 7. listopada do 7. studenog, da su održane dvije javne rasprave, da je ostvarena izvanredna suradnja sa stručnim udrugama arhitekata, inženjera i građevinara. „Prikupili smo 1000 primjedbi i dali isto toliko odgovora na njih, koji će biti objavljeni nakon što prođe postupak usuglašavanja. Za to pak ne bi trebalo biti nekih značajnijih zapreka, jer su mnoge stvari u hodu rješavane sa nadležnim institucijama“ rekao je Poljanić. On je pojasnio da će u istočnim dijelovima grada doći  do legalizacije dijela bespravne izgradnje, čak i u zonama koje nisu stambene, s tim da će to biti razrađeno u detaljnim urbanističkim planovima. Također, na zahtjev konzervatora ukinute su ucrtane trase tunela ispod Varoša i ispod Rive. Na zahtjev istih tražitelja iz projekta za istočnu obalu luke izostavljena je brojka o predviđenih 1000 hotelskih soba, uz pojašnjenje da će se broj utvrditi budućim  planovima i programima. Na prostoru između dviju bolnica uz Poljičku cestu smanjen je postotak stambene izgradnje s 50 na 40 posto. Južno od Dračevca omogućit će se stanovanje uz gospodarske djelatnosti. Također, betonare na istoku su prostor na koji će se širiti gradsko groblje. U Ulici Domovinskog rata (kod „Prometove“ garaže dopustit će se do 10 posto stambene izgradnje. Rečeno je da su mogućnosti GUP-a usuglašene s Listom Velog mista.

   Poglavarstvo je odabralo „Veritas“ d.o.o. kao najpovoljnijeg ponuditelja za izradu invalidskih rampi. Riječ je o rampama radi pristupa osoba s invaliditetom zdravstvenim ustanovama: Domu zdravlja u Matoševoj i Poliklinici za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju u Ulici Put Meja. Među četiri ponuđača najjeftinija je bila ponuda „Veritas“ d.o.o. u iznosu 59 tisuća kuna bez PDV-a. Za izvođenje izolaterskih radova na OŠ „Žrnovnica“ odabrana je (između dvije ponude) građevinsko zanatska radnja „Građenje“ s ponudom od 368.158 kuna bez PDV-a. Za najboljeg ponuditelja za organizaciju i izvođenje vatrometa prigodom dočeka Nove 2006. godine, među pet ponuđača, odabrana je zagrebačka tvrtka „Pleter vatrometi“ d.o.o. s ponudom od 29.778 kuna bez PDV-a.

   Poglavarstvo je u nastavku sjednice prihvatilo izvještaj o tražbinama Grada na dan 30. rujna ove godine i proslijedilo ga Gradskom vijeću. Prema tom izvještaju ukupne tražbine iznose 329.940.858 milijuna kuna, a kao nenaplative se otpisuju tražbine u iznosu od 9,7 milijuna kuna. Među otpisanim tražbinama je i (ukupno) 52,4 tisuće kuna koje se odnose na bivše mjesne zajednice i Fond u stambeno komunalnom gospodarstvu, te 3.886 kuna koje se odnose na Zavod za gospodarenje. Čak 1,94 milijuna kuna se otpisuje Sveučilišnoj tiskari, Dalma maloprodaji, Otpadu i Dalma RK Dobri, a 2,65 milijuna Dalmi maloprodaja i Otpadu. Na pravne osobe koje su prestale postojati otpada ukupno 1,55 milijuna kuna. Na DES otpada 509.726 tisuća, na Fond u stambenom gospodarstvu dodatnih 2,77 milijuna, te na Fond u komunalnom gospodarstvu dodatnih 216 tisuća kuna.

   Zbog odlaska u starosnu mirovinu po sili zakona, pročelnika Službe za staru gradsku jezgru Duška Marasovića, Poglavarstvo je odlučilo raspisati natječaj za popunu tog radnog mjesta. Marasović je napunio i 38 godina radnog staža, a njegov nasljednik će se odabrati nakon provedenog javnog natječaja. Poglavarstvo je odabralo i kandidate za dodjelu pomoći za školovanje učenicima srednjih škola i studentima iz socijalno ugroženih obitelji. Među 57 učeničkih i 52 studentske prijave odabrano je 29 učenika i 43 studenata. U okviru razmatranja poslovanja DES-a zaključeno je da se izabere revizorska tvrtka koja će dati cjelovitu sliku stanja u toj Ustanovi, koja je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 1,46 milijuna kuna gubitka, te da se cjeloviti materijal proslijedi Gradskom vijeću.

   U nizu odluka o dodjeli poslovnih prostora na privremeno korištenje najviše je pitanja izazvalo ono o davanju 246,25 m2 u Kraj svetog Ivana 11 /ex kavana Luxor na Peristilu) modnoj kući MAK, čija je vlasnica Neda Makjanić inače gradska vijećnica. Naime, za cjelodnevno iznajmljivanje tog prostora (22. prosinca), radi organiziranja promocije modnog kataloga jesen/zima 2005/2006 MAK treba platiti 1500 kuna. Novinare je s tim u vezi interesiralo da vide cjenik po kojem će najam javne površine na Narodnom trgu, ispred vlastite prodavaonice, za samo dva sata korištenja tvrtka „Varteks“ d.d. iz Varaždina platiti također 1500 kuna i to 10. prosinca u vremenu od 19 do 21 sat. Društvu Blaćana i prijatelja Blata dodijeljen je prizemni prostor, površine 32,78 m2 u Dobrilinoj 9, po cijeni od 0,76 eura po m2. Udruzi oboljelih od kalogenoze odobren je prostor površine 54,34 m2 u Vukovarskoj 9, po cijeni od 0,76 eura po m2. Na traženje Udruge HVIDR-a toj organizaciji je odobreno korištenje dijela javne gradske površine – Obala Hrvatskog narodnog preporoda, ispred „Splitske banke“, a radi organiziranja javnog mirnog skupa u svrhu potpore generalu Anti Gotovini, koji će se održati 11. 12. 2005. godine od 12,00 do 15,00 sati. Usvojeni su i zaključci kojima se daje suglasnost za ishođenje lokacijskih dozvola radi izgradnje TS „BENE“ i polaganja priključnog KB raspleta s javnom rasvjetom od TS „Studentski dom“ do TS „Rt Marjana“, te TS „MEJE – 7“ i polaganja priključnog KB na novu TS.
Na početku sjednice, a u povodu šeste godišnjice smrti, Poglavarstvo je minutom šutnje odalo počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.


Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Prostorni plan
 

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Poglavarstva grada Splita.