Sjednice Poglavarstva  



07.09.2006.

Za uređenje knjižnice u „Depadansi“ 25 milijuna kuna

   Splitsko gradsko Poglavarstvo danas je na svojoj 79. sjednici prihvatilo Financijski plan i investicijski program rekonstrukcije i preuređenja objekta bivše „Depadanse“za potrebe središnjeg odjela Gradske knjižnice „Marka Marulića“ s planom razvojnog programa investicije. Kako je izvijestila Tamara Visković , članica Poglavarstva zadužena za kulturu, izrađeni su svi potrebni projekti, a da bi se raspisali natječaji za izvođače radova potrebno je usvojiti rečeni plan i program, pa bi shodno tome i radovi bili završeni do kraja iduće godine. Prema projektnom troškovniku riječ je o investiciji „teškoj“ između 20 i 25 milijuna kuna, a sredstva će osigurati Ministarstvo kulture i grad Split i to kroz 2006., 2007. i 2008. godinu, kada je planirano da stignu posljednji računi na naplatu, pri čemu će Split svake godine iz proračuna izdvojiti po pet milijuna kuna. „Tako će se konačno stvoriti uvjeti za smještanje skoro 80.000 knjiga, koje od iseljenja iz Biskupove palače nisu prikladno smještene“ rekla je Visković.

   Na sjednici je usvojen i Zahtjev Ministarstvu kulture za financiranje programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2007. godinu, a koji je temeljen na programu rada Službe za staru gradsku jezgru. Riječ je o 3,5 milijuna kuna, kojima bi se participirali troškovi obnove Peristila, Etnografskog muzeja, Mletačke kule, Zlatnih vrata, Katedrale, Zapadnih termi, zgrade u Lukačićevoj 6 te crkva sv. Križa. Proteklih godina Ministarstvo je kontinuirano sufinanciralo radove na Peristilu i Zlatnim vratima, a na ostalim spomenicima, za koje je novac tražen, samo povremeno. Lista spomenika za koje se traži financijska pomoć je usuglašena s predstavnicima Konzervatorskog odjela u Splitu. U povodu 200 godina hidrografije u Hrvatskoj Poglavarstvo je odlučilo dodijeliti Medalju grada Splita splitskom Hrvatskom hidrografskom institutu, osnovanom prije 77 godina. Medalja će se dodijeliti večeras na proslavi te obljetnice koja će se održati pod Vladinim pokroviteljstvom. Hidrigrafsku službu na hrvatskom dijelu Jadrana uspostavila je austrougarska mornarica još 1860. godine. Hrvatski hidrografski institut obavlja znanstveno istraživačke, razvojne i stručne radove vezane uz sigurnost plovidbe Jadranom, hidrografsko geodetske izmjere Jadrana, marinsku geodeziju, projektiranje i izradu pomorskih karata i nautičkih publikacija te oceanološka istraživanja geologije podmorja.

   U nastavku sjednice Poglavarstvo se suglasilo s tekstom ugovora između Grada Splita i tvrtke Lidl Hrvatska d.o.o. Ekspanzijski ured Split koja je investitor izgradnje diskontne trgovine prehrane na Poljičkoj cesti. Ugovor se odnosi na uređenje javnih površina, koji je donacija „Lidla“ Splitu. Naime, na području gdje je predviđena izgradnja trgovine proračunom za 2006. godinu nije planirana izgradnja objekata i uređaja komunalne infrastrukture. „Lidl“ je već ishodio građevinsku dozvolu za gradnju na „neplodnom tlu površine 4.188 m2 “, a o svom trošku će izraditi ostalu potrebnu dokumentaciju, te izgraditi i urediti obodne površine i predati ih Gradu Splitu na upravljanje. Poglavarstvo je utvrdilo i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama DPU-a područja jugoistočno od križanja Bračke i Velebitske ulice te ga uputilo na javnu raspravu. Po završetku rasprave Poglavarstvo će sumirati primjedbe i prijedloge i konačni materijal proslijediti Gradskom vijeću. Poglavarstvo je potom odabralo „Institut građevinarstva Hrvatske“ d.d. Zagreb – Poslovni centar Split kao najpovoljnijeg ponuditelja za usluge konzaltinga i stručnog nadzora nad radovima uređenja središnjeg dijela splitske Rive. „IGH“ d.d. je odabran između tri natjecatelja, a najnižom cijenom od 750.000 kuna bez PDV-a. Na molbu Međunarodnog festivala novog filma i videa dana je suglasnost za korištenje „Akvarija“ u plažnom objektu Bačvice, a za potrebe predstavljanja segmenta Novi mediji. Prostor „Akvarija“ je dan za period od 18. rujna do 6. listopada i to bez naknade.

   Poglavarstvo je prihvatilo pokroviteljstvo nad kuglačkim turnirom „Kup gradova“ koji će se u organizaciji Kuglačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije održati 9. rujna u kuglani Sportskog centra „Bazeni – Poljud“. Osim pokroviteljstva Grad će za organizaciju turnira osigurati i 20.000 kuna. Dopunama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada upravnih odjela i službi Gradske uprave i Ureda gradonačelnika osnovana je Služba za rad s braniteljima i braniteljskim udrugama. Za izvršenje poslova u Službi su predviđena ukupno četiri radna mjesta. Kako je pojašnjeno, uz već postojećeg pročelnika u Službi će biti još dva stručna savjetnika te jedan administrativni referent. Na te poslove se neće primati novi zaposlenici nego će se ta mjesta popuniti preraspodjelom zaposlenika iz Službe za socijalnu skrb i zdravstvo.


 

Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Prostorni plan
 

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Poglavarstva grada Splita.